AcasăsporturiMTB_BMXCum sa alegem bicicleta potrivita pentru copilul nostru?

Cum sa alegem bicicleta potrivita pentru copilul nostru?

Mai jos regasiti Ghidul Micului Biciclist, in care povestim despre cum sa alegem bicicleta potrivita pentru copil si la ce sa fim atenti atunci cand o cumpram.

Pentru inceput …

Trebuie sa va marturisesc ca si eu, in urma cu sapte ani imi puneam aceasta intrebare. Acum, trecut fiind prin experiente de tot felul, va pot ajuta pentru alegerea unei biciclete potrivite pentru micutii vostri.

Pornim de la greseala primordiala; nu, nu este vorba ca l-am facut pe cel mic :), este vorba ca fiecare dintre noi suntem tentati sa minimalizam cheltuielile pentru obiecte a caror folosinta pare banala sau pentru simplul motiv ca nu sunt pentru noi.

Da, bicicleta este un lucru banal si simplu, atata timp cat este fabricata la o anumita calitate, iar cel mic se poate bucura de un pedalat usor si in siguranta. Referitor la investitia minima, aici va atrag atentia asupra unor capcane. Vorba “cat dai atata face” se pare ca s-a nascut de aici.

Sfatul meu este sa cumparati o bicicleta recomandata de consilierii din magazinul de biciclete la cea mai buna calitate. Va pot garanta ca pretul nu va fi mare ci chiar cel mai mic pentru calitatea oferita.

biciclete pentru copii
variante de biciclete pentru copii | decathlon.ro (link extern)

Un alt sfat este ca atunci cand puneti in balanta daca sa cumparati dintr-un magazin de biciclete specializat sau dintr-un supermarket ganditi-va ca la magazinul de biciclete, pe langa avantajul de a fi sfatuit de un profesionist primiti si service in cadrul magazinului, unde se vor face micile ajustari personalizand bicicleta pentru cel mic.

O ultima remarca, cel mic se bucura la fel de tare de bicicleta noua pe cat va bucurati dvs de telefonul mobil, asa ca bicicleta va fi o investitie pentru bucuria si sanatatea copilului. Eu ii doresc sa foloseasca bicicleta tot atat cat folositi voi telefonul :)

Acum am elucidat partea de investitii financiare si va propun sa trecem spre partile tehnice. Tatii sunt chemati la aparat, dar si mamele binevenite in lumea lui Minitehnicus.

De obicei, bicicletele pentru copii se clasifica in mod rapid si eficient dupa diamentrul rotii exprimate in inch. Astfel avem de la 12′, 14′, 16′, 20′, 24′ inch. Va mai spun ca mai putem face o diferentiere importanta si dupa modul de franare. Cam atat pentru ca altfel o sa starnesc o ceata prea groasa in mintea voastra.

Sistemul de franare, picior vs mana

Haideti sa elucidam misterul franarii. Asa cum renumitul cosmonaut Neil Armstrong a spus: „decolarea este optionala, dar aterizarea obligatorie”, eu imi permit sa-l parafrazez si sa spun ca pedalatul este placut, dar trebuie sa mai si franezi.

frana de picior sau frana de mana (maneta)Pe scurt la bicicletele pentru copii intalnim 2 sisteme de frana:
– primul, cel consacrat, frana pe torpedo adica, atunci cand dai de pedale in spate roata anterioara este franata,
– cel de-al doilea  este franarea cu saboti pe janta folosind manetele de pe ghidon.

Eu recomand pentru copiii pana la varsta de 5-6 ani frana torpedo. Este mai simpla si mai eficienta, copilul are si pedalarea si franarea la picior. Referitor la celalalt sistem il recomand atunci cand copilul stie deja sa merga pe 2 roti (de la 5-6 ani) avand acum o forta mai mare in degete pentru actionarea manetelor si intelegand notiunea de franare pe fiecare roata in parte.

Stiinta franarii la bicicleta este deosebit de complexa chiar si pentru noi, adultii, asa ca pentru copii poate deveni chiar o dezamagire daca nu este bine aplicata. Regula de aur, simpla, pentru copii, cat sunt mici franeaza pe roata din spate apoi cand merg pe 2 roti franeaza ambele roti.

Diametrul rotii

Practic marimea bicicletei pentru copii este data de diametrul rotii, cu cat roata creste cu atat toate proportiile bicicletei cresc. Mai exact marimea rotii = marimea bicicletei = marimea copilului. Simplu nu? Mai trebuie sa stiti ce roata va recomand pentru copilul dvs si puteti sa-i cumparati cu succes cadoul perfect.

Vreau sa va abat atentia catre cea mai frumoasa inventie din domeniul bicicletelor de copii: RUN BIKE sau bicicleta pedagogica, pe romaneste.Cum sa alegem bicicleta potrivita pentru copilul nostru?

Bicicleta pedagogica – bicicleta fara pedale este cea mai facila cale de a invata un copil de doi, doi ani si jumatate sa merga pe doua roti. Simplitatea aceste biciclete balans, inventata in anii 1800 si revenita la moda acum, va ajuta micutul sa se concetreze asupra esentialului, mersul pe doua roti si directia.

Faptul ca are in permanenta sprijin pe picioare ii va da un plus de incredere, iar placerea alunecarii pe roti ii va oferi satisfactie. Desigur vor fi si mici “accidente”, intrucat Terra ne iubeste si ne vrea tot timpul cat mai aproape de ea, iar din acest motiv va recomand sa completati cadoul cu echipamentul de protectie.

Biciclete pentru copii | Ghidul Micului Biciclist

In functie de varsta recomandam:

Bicicleta potrivita pentru copil se paote alege foarte usor in functie de varsa, astfel avem:
– bicicleta pedagogica pentru copii de 2+ ani
– bicicleta 12′ pentru copii de minim 2.5 ani – 4 ani
– bicicleta 16′ pentru copii de la 4 la 6 ani – de la 5 ani recomand scoaterea rotilor ajutatoare
– bicicleta 20′ pentru copii mai mari de 6 ani – de aici trebuie sa invatam sa mergem pe 2 roti
– bicicleta cu roti de 24 de la 8 ani urmand ca la 12 ani sa se treaca pe cea normala de 26′ (adica sa o ia pe a lui tata)

Am omis cu buna stiinta masurile de 14′ si 18′ ele fiind masuri intermediare si mai putin raspandite.

Chiar nu vreau sa va fac sa credeti ca micului biciclist ii va trebui bicicleta noua in fiecare an. Bicicletele comercializate de noi sunt personalizabile in mare masura in sensul ca saua se poate ridica fara a avea nevoie de scule iar ghidonul se poate ridica doar actionand un surub. Aceste lucruri le facem noi pentru dvs ori de cate ori aveti nevoie, gratuit.

Cum sa alegem bicicleta potrivita pentru copilul nostru?

Echipamentul de protectie

Daca ati ale bicicleta potrivita pentru copil, nu ignorati faptul ca micul biciclist are nevoie si de un echipament de protectie. Aici va recomand sa ii cumparati doar o casca buna cu fixare circulara pe calota craniana si manusi fara degete.

Nu echipati copilul care merge pe bicicleta cu echipament de role. Pe langa faptul ca va arata ca Robocop din cauza genuncherelor si cotierelor nu isi va putea misca membrele in voie. Pe role membrele sunt intinse iar miscarile ample, in timp ce pe biciclete membrele sunt flexate si cu miscari mai putin ample. Daca se intampla sa se juleasca, oricum o sa-i „treaca pana se insoara (marita)” iar un plasture cu rivanol va rezolva situatia. Sa nu ne uitam pe noi, care aveam permanent genunchii juliti. Imi amintesc ca vara aveam tot timpul coaja la genunchi. Imi place sa imi aduc aminte de asta; ma gandesc cu groaza ca fi-miu o sa-si aminteasca doar ca a facut carcel la degete cand a jucat Medal of Honor pe PSP…

Cum sa alegem bicicleta potrivita pentru copilul nostru?

In fine, eu am reusit sa-i desprind pe ai mei copii de lumea virtuala mergand cu totii pe bicicleta ori de cate ori timpul ne permite. De asta sunt mandru si va doresc si voua la fel.

De unde cumparati bicicltele?

Ca ultima idee va recomand sa veniti in magazinul bikexcs cu micutii si sa probati bicicleta pentru a fi siguri ca se vor bucura de un cadou folositor. Intotdeauna ne vom stradui sa va oferim cele mai bune sfaturi pentru a alege bicicleta potrivita pentru copil, si evedent cele mai bune biciclete pe care si noi le-am ales pentru copiii nostri.

Va asteptam, Adrian Oltean, www.bikexcs.ro

Intra si pe articolul Magazine de biciclete din Romania pentru o lista complete cu magazinele fizice si online.

Articolul precedent
Articolul următor

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine de biciclete din Romania | echipamente, piese si accesorii

Am facut o lista de magazine de biciclete din...

Skateboard pentru incepatori | lucruri de baza in skateboarding

Ai ajuns pe articolul "skateboard pentru incepatori" dedicat celor...

Lectia 5: Cum sa iti reglezi corect legaturile pentru snowboard

Azi, in lectia 5 din cadrul cursului online de...