AcasăsporturiSchiCum sa iti alegi corect claparii pentru ski

Cum sa iti alegi corect claparii pentru ski

Alegerea unei perechi de clapari pentru ski poate fi un proces coplesitor, daca nu stii ce cauti si la ce trebuie sa fii atent atunci cand achizitionezi o astfel de pereche.

Astazi vorbim despre cum sa iti alegi corect claparii pentru ski, de cate tipuri sunt si alte sfaturi pentru tine. Exista foarte multe brand-uri de renume pe piata, fiecare comercializand modele diferite care se potrivesc nevoilor diferite. Asadar, te vom ajuta sa iti alegi claparii potriviti.

Confortul pe care il ofera claparii este de foarte multe ori inteles gresit, iar piciorul trebuie sa fie comod dupa ce sesiunea de schi s-a incheiat. Probabil tinzi sa crezi ca o pereche de clapari care se potriveste la fel ca un papuc este ok, dar daca vei face multe miscari in timpul partidei de schi, datorita frecarii, vei cauza bataturi si dureri ale oaselor piciorului. Daca sunt prea largi, claparii iti vor reduce performanta.

Daca stii deja ce clapari vrei sa iti cumpri atunci intra direct pe pagina cu magazine cu echipament de ski, daca nu atunci citeste articolul pana la capat.

Atunci cand esti in miscare si vei face un viraj, piciorul va aluneca in interiorul claparilor, iar ski-ul nu se va intoarce. Pe de alta parte, daca sunt prea stransi, in timp vor duce la crearea pintenilor si cresterilor osoase si in cel mai rau caz, pierderea unghiilor de la picioare si nu vei mai fi in stare sa schiezi. Singurele persoane care ar trebui sa aiba claparii foarte stransi sunt acei “raceri” care cauta in permanenta sa-si maximizeze performantele. Pentru schiatul recreational este inutil sa stai o zi intreaga cu picioarele inflamate.

tipuri de clapari pentru ski
tipuri de clapari pentru ski

Categorii de clapari:

1. All Mountain

Aceasta este cea mai generalizat tip si este folosit de orice gen de schiori. Principala diferenta dintre modelele din aceasta categorie este forma piciorului pentru care sunt proiectate, precum si rigiditatea flexului. Cei mai multi schiori recreationali isi gasesc perechea de clapari all mountain care se potriveste perfect nevoilor lor.

2. Freestyle

In acesta categorie, claparii avanseaza tot mai mult. Unele companii pun placi moi in interiorul ghetei, pentru a face aterizarile mai usoare. Alti producatori folosesc grafice foarte avansate pentru a ispiti cumparatorul. Toate tipurile de idei sunt folosite in aceasta categorie. Claparii freestyle prezinta doua design-uri diferite: gheata cu 4 catarame sau cea cu limba mai mare si cu 2 catarame. O multime de schiori freerideri adora al doilea design deoarece ofera mai multa flexibilitate.

Claparii din aceasta categorie tind sa fie usori si cu siguranta nu prea stransi. Deci, daca iti doresti ceva cu adevarat confortabil, aceasta este o optiune perfecta.

3. Freeride

Claparii freeride sunt foarte asemanatori celor freestyle, principala diferenta fiind rigiditatea. Acestia sunt creati pentru a schia in munti inalti, un stil de schi greu dar totusi confortabil. Ele iti ofera o pozitie agresiva care te ajuta sa-ti cresti performanta. Vei observa o multime de instructori de schi care poarta clapari freeride, deoarece sunt de o inalta performanta, confortabili si pot fi purtati toata ziua.

4. Race (pentru curse/competitii)

In mod traditional, cei mai buni schiori au schiat mereu cu clapari de tip race, dar odata ce gama de clapari a devenit atat de diversa si apar mereu noi si noi modele, claparii race nu mai sunt ultilizati la fel de mult. Reprezinta cel mai rigid si agresiv tip de clapari, sunt foarte stransi, de aceea sunt utilizati numai pentru curse. Functia lor principala se reduce la viteza, un schi rapid in cea mai buna pozitie posibila. Probabil de aceea, instructorii de schi le folosesc foarte mult!

Cum sa alegi perechea potrivita de clapari
Cum sa alegi perechea potrivita de clapari

vezi promotiile la clapari de aici

Anatomia unui clapar

Shell – sau partea exterioara din plastic dur. Aici materialul din care este construita gheata exterioara contribuie la greutatea si rigiditatea claparului. Poate fi ajustata cu ajutorul unor elemente specifice (ajustori), in locuri specifice, pentru o potrivire mai buna.

Captuseala (sau Liner-ul claparului) – reprezinta gheata moale interioara care vine atasata in interiorul shell-ului. Ele iau forma piciorului, modelandu-se perfect pentru a avea parte de un schiat excelent.

Talpa – Claparii alpini sunt compatibili DIN. Acest lucru inseamna ca sunt contruiti sa functioneze in conditii de siguranta cu legaturile traditionale alpine. Talpa claparului poate fi o continuare a carcasei exterioare sau poate consta din piese care pot fi indepartate si inlocuite dupa uzura.

! Recomandare: Noi iti propunem sa te orientezi catre clapari cu talpi interschimbabile, deoarece astfel durata de viata a claparilor va fi astfel prelungita, schimband astfel talpa cind aceasta da semne de uzura. Cei care nu prezinta talpi detasabile, trebuie evitati pentru mersul pe trotuar sau a altor suprafete dure.

Cum sa iti alegi perechea potrivita de clapari pentru ski
Cum sa iti alegi perechea potrivita de clapari pentru ski

Branturile – din interior, ofera sprijin piciorului. De obicei, cele care vin de la producatori in clapari, tind sa fie bucati de spuma subtiri care ofera un sprijin mai redus, de aceea recomandam achizitionarea branturilor separat, pentru a pastra starea de sanatate a picioarelor tale.

Cataramele – Claparii au intre 2 si 4 catarame pentru a strange gheata exterioara, iar acestea ar trebui sa fie confectionate din metal, pentru duritate cat mai mare. Cataramele micro-reglabile permit o ajustare mai precisa.

Modul de mers – Vedem tot mai des modul de mers la modelele de clapari all mountain. Aceasta tehnologie permite schiorului sa decupleze manseta din partea de jos a claparului, ce va permite o oarecare libertate de miscare in glezna. Este o caracteristica interesanta si utila pentru schiorii care merg pe jos.

Reflectoare Recco – Recco este un sistem utilizat de catre echipele de salvamontisti din intreaga lume pentru a le permite acestora sa identifice victimele ingropate de avalansa. Aceste reflectoare Recco sunt incorporate in unele ghete exterioare ale claparilor. Reflectorul este un chip pasiv, care poate fi preluat de catre o unitate de receptie si poate si o piesa de asigurare pentru schiorii care frecventeaza terenuri cu risc de avalansa.

Dimensionarea claparilor – Pentru a achizitiona marimea perfecta a claparilor trebuie sa iti masori piciorul si sa incadrezi masuratorile in tabelul de marimi. Un ghid de masurare a piciorului gasesti aici: Ghid de masurare. Sistemul international de masurare a claparilor este Mondopoint si este exprimat in centimetri, iar lungimea piciorului tot in centimetri se masoara conform ghidului de mai sus.

Rigiditatea claparilor – Indicele Flex se refera la cat de dificil este sa se curbeze claparul inainte. Acesta iti spune cat de rigida se simte gheata. Acest indice se exprima sub forma unui numar, astfel vei gasi modelele de clapari pentru barbati cu acest indice intre 50 si 130. Cu cat este mai mare numarul, cu atat mai greu este ca cizma sa se flexeze inainte si se simte rigida.

Incepatorii vor opta pentru un flex mai mic, in timp ce schiorii experimentati vor aprecia un clapar ce este greu de flexat. Mai jos ti-am pregatit un mic ghid care sa te ajute sa te orientezi ce tip de clapar ti se potriveste in functie de tipul de ski practicat si gradul de flexare.

Acum nu vei mai avea dificultati in alegerea claparilor potriviti, potrivirea exacta crescand performanta, facandu-i mai confortabili si reducand riscul de accidentare.

De unde cumperi claprii?

Acum pentru stii mai multe despre clapari intra pe pagina cu magazine cu echipament de ski, spor la cumparaturi!

extremeaddict
extremeaddict
Sunt pasionat de sport, cu o vastă experiență în domeniu. Prin extremeaddict.ro lansat pe 17 martie 2009, împărtășesc cu cititorii informații valoroase, bine documentate și perspective autentice, având ca scop să ofer un conținut de calitate și să inspir comunitatea în jurul acestei pasiuni.

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine cu echipament schi si snowboard din Romania

Pentru pasionatii sporturilor de iarna, ne-am gandit sa facem...

Skateboard pentru incepatori | lucruri de baza in skateboarding

Ai ajuns pe articolul "skateboard pentru incepatori" dedicat celor...

Lectia 5: Cum sa iti reglezi corect legaturile pentru snowboard

Azi, in lectia 5 din cadrul cursului online de...

Ateliere de reparatii pentru echipamente schi si snowboard

Am facut o lista cu ateliere de intretinere si...