AcasăUtileSfaturi / How toCum sa te dai pe snowboard in 7 pasi simpli

Cum sa te dai pe snowboard in 7 pasi simpli

Invata cum sa te dai pe snowboard in 7 pasi. Pasii sunt  usor de urmat si cu un echipament de snowboard adecvat, sunteti pe drumul cel bun.

De retinut faptul ca nu ai cum sa te dai pe snowboard online, citind articole toata vara si la iarna sa fii Shaun White. Dar, poti citi astazi si aplica maine pe partie, o sa stii la ce sa te astepti si la ce sa lucrezi la fiecare tura. Poti oricand sa mergi si la un instructor autorizat, sunt multi pe toate partiile sau sa fii autodidact pana la un anumit nivel. Eu m invatat singur si de la prieteni, asa ca hai sa incepem!

Presupunem ca aveti deja echipamentul pentru snowboarding, daca nu, urmati cursul online de snowboarding penru incepatori si alegeti-va echipamentul de la magazinele de echipament ski si snowboard din Romania.

Daca nu ai echipamentul de snowboard pregatit, uite de aici poti sa iti pregatesti unul: placa de snowboard, legaturi de snowboard, bootsi de snowboard, geaca, pantaloni, casca, si manusi.

Pasul 1. Pregatirea

Imbraca-te confortabil cu echipamentul de iarna, nu uita de manusi, casca si goggles (ochearii de snowboard).

La inceput vei avea multe cazaturi, i grija la incheieturi, sunt foarte vulnerabile, daca nu esti atent se poate termina mai repede sezonul pentru tine. Ar fi excelent sa ai protectii la inceput, daca nu, incearca sa te dai pe zapada cat mai moale, evita gheata si pantele unde se dau alti oameni cu viteza. Oricum, sa ai cel putin casca, nu te da zmeu ca nu primesti alt cap la 30 de ani. Nu te da pe partii improvizate, printre copaci, pe partia de sanius sau in parcarea de masini.

Nu te duce la plartie in blugi, pe langa ca nu o sa te ia nimeni in serios, o sa te uzi, ingheti si foarte probabil o sa renunti si sa mai vii a doua oara.

Spuneam ca o sa cazi mult, vestea buna este ca o sa cazi de la o inaltime de un metru, pe zapada. Secretul este sa nu stai incordat, sa cazi cat mai natural, cand pui mainile jos sa tii strans pumnii, astfel iti veti proteja degetele si inchieieturile.

Incalta botsii, vezi sa te simti confortabil in ei, sa nu fie mari si sa iti joace picioarele in ei, strange-ti sireturile cat mai bine si fa cativa pasi. Ai in vedere sa te opresti si sa ii strangi ori de cate ori simti ca sunt pre largi, in caz ontrar risti entorse, luxatii su alte tipuri de accidentari. Uite aici cateva sfaturi despre cum sa previi accidentele pe partie de la Regina Maria.

Pasul 2: Prinderea de placa

Pentru inceput, fa cateva miscari/exercitii/streching fara placa. Prinderea de paca se face prin legaturi care ar trebui sa fie reglate in functie de piciorul cu care mergi in fata. Sunt tehnici care te vor ajuta sa afli aces lucru. Una din ele este sa stai in picioare, cu talpile pe podea la nivelul umerilor, cineva sa te impinga uor din spate pana simti nevoia sa muti un picior in fata sa te echilibrezi. Piciorul pus in fata este cel cu care o sa te dai in fata. Mai multe detalii gasesti in articolul despre cum sa iti reglezi legaturile pentru snowboarding.

Aseaza placa in fata ta intr-un loc plat si prindet-ti picioarele pe rand in cele doua legaturi. Strange strapurile sa nu-ti lase bootsii sa se miste si misca-te un pic cu placa sa vezi cum te simti. Ar trebui sa te simti confortabil(a) pe placa, fara dureri sau miscari dubioase.

Cum sa te dai pe snowboard in 7 pasi simpli | alunecarea pe partie la valePasul 3: Alunecarea pe panta

Acum incepi inveti efectiv cum sa te dai pe snowboard. Alege o panta cu un unghi de inclinare mic, chiar foarte mic. Aseaza-te pe zapada, pune placa in fata ta si prinde-ti ambele picioare de placa. Din pozitia de sezut, ridica placa cu picioarele si loveste zapada cu canturile din spate (calcaiele) pentru a-ti face un punct de sprijin in zapada in momentul in care te vei ridica. Te-ai ridicat. Stai drept cu snowboard-ul asezat perpendicular pe directia de coborare.

Greutatea corpului va fi suportata in cea mai mare parte de genunchi. Stai cat mai relaxat cu genunchii usor fleaxati. Mentine pozitia placii perpendiculara pe directia de coborare. Acum lasa-te cat mai mult pe cantul din spate (calcaie) pentru a te opri, pentru a cobori panta apleaca-te usor pe partea din fata a placii (spre varfurile degetelor) si vei incepe sa aluneci incet. Exerseaza aceste miscari cat mai lent si cu ambele pisioare in acelasi timp. Vei cobori cu spatele la partie si placa orientata perpedincular pe partie.

Repeta acest lucru pana cand te obisnuiesti cu manevra. Manevra se numeste heel-slide. Asemanator se face si toe slide, alunecarea pe varful bootsilor, mai greu de facut, dar o poti lasa pe mai tarziu.

Atentie, cand iti pui placa pe partie, nu o lasa libera, totdeauna sa o tii cu o mana pana iti prinzi cel putin un picior in legatura. Fata de ski-uri, placa nu se opresete daca o scapi pe partie si pleaca la vale.

Pasul 4: Frunza cazatoare sau falling leaf

Dupa ce ai prins ideea cu opritul, mergi in varful partiei pentru incepatori, aluneca la vale in zig zag, asemeni unei frunze ce cade din copac.Cum sa te dai pe snowboard in 7 pasi simpli | falling leaf

Cu spatele spre partie (fata orientata catre coborarea pantei) apleaca-te spre partea din fata (varfurile bootsilor) a placii si impinge usor stangul sau dreptul in fata ca sa te deplasezi spre o laterala a partiei. Pentru a te opri, lasa-ti greutatea pe partea din spate (calcaie) revenind cu placa in pozitia perpendiculara pe directia de coborare.

Cand ai ajuns la capatul lateral al partiei foloseste-te de celalalt picior, ca sa o iei in directia opusa spre cealalta margine a partiei. Tine-o tot asa pana ajungi la baza partiei.

Cum sa te dai pe snowboard in 7 pasi simpli | garlands

Pasul 5: Garlands sau “J-ul”

Acum stii cum sta treaba cu falling leaf esti pregatit pentru intoarcerea in garlands. Se numeste asa pentru ca urma lasata pe partie dupa coborare este asemanatoare unei ghirlande.

Tehnica e asemanatoare cu cea de la zig-zag, insa scopul este acela de a orienta placa paralel cu linia de coborare inainte de a coti la dreapta sau stanga. Cu fata spre vale, apleca-te pe varfuri ca sa incepi sa aluneci. Continua pana cand cobori direct pe linia pantei, apoi pune presiune pe cantul din spate ca sa cotesti la dreapta sau la stanga (depinde cu ce picior esti in fata). Opreste-te.

Exerseaza aceasta figura. Incerca manevra cu viteza cat mai mica.

Pasul 6: Rasuciri legate sau Linking turns

Tot ce trebuie sa faci este sa combini alunecarile in zig-zag cu intoarcerile in “J” (pasul 4 cu 5). Folosind tehnica zig-zag, alunecand pe cantul din spate, cand te apropii de o latura a pantei, nu te opri, apleaca-te pe partea din fata a placii pentru a aduce placa iar in pozitie paralela cu linia pantei.

Acum apleaca-te pe partea din fata pentru a schimba directia catre cealalta latura a partiei punand presiune pe cantul din fata. Acum vei sta cu fata la partie si cu spatele in directia de coborare. Odata ajuns in cealalta latura a partiei, apleaca-te pe partea din spate a placii pentru a aduca placa iar in pozitie paralela cu linia pantei si apoi pentru a te deplasa din nou catre latura cealalta a partiei.

Pentru a vira mai usor, intinde mana in fata (cea dinspre directia de coborare) corespunzatoare piciorului cu care mergi in fata. Pe masura ce aluneci pe panta, indica cu mana directia in care vrei sa mergi. Acest lucru va determina ca umerii si bazinul sa se miste catre directia aratata, placa se va torsiona si te vei indrepta catre directia dorita.

Pasul 7: Patinajul sau skateing

Este un aspect esential al deplasarii pe spatii drepte si urcatul in telescaun. Piciorul din fata este fixat de placa iar piciorul din spate fiind liber e folosit pentru a te impinge pentru deplasare. Antreneaza-te la aceasta manevra pentru aprox. 10-15 min. inainte de a te apropia de telescaun sau teleski.

La urcarea in teleski indreapta snowboard-ul spre linia de ucare a pantei avand piciorul din fata prins in legatura si piciorul din spate liber pentru a te echilibra, aseza-ti greutatea pe piciorul din fata prinde manerul de la teleski si in timp ce aluneci, pune si celalalt picior pe zona numita “stomp pad” de pe placa ta (o suprafata facuta in asa fel incat sa iti impiedice piciorul sa alunece de pe placa).

Ai in vedere ca fiecare partie are si o zona pentru incepatori, acolo vei gasi un teleski care merge cu o viteza mica special pentru incepatori. Daca ai trecut deja prin acest pas, treci mai departe la lucruri mai serioase, intra in rubrica snowboard pentru a vedea si alte articole din acesta categorie.

Nota de final

Daca ai ajuns pana aici, ai invatat cum sa te dai pe snowboard si meriti o bere! Felicitari! Exerseaza treptat si mergi la partie cat mai des. Ai cateva cazaturi, unele mai serioase, altele mai usoare, dar un lucru este sigur, urmatoarea data cand te dai, o sa ti se para mai simplu.

extremeaddict
extremeaddict
Sunt pasionat de sport, cu o vastă experiență în domeniu. Prin extremeaddict.ro lansat pe 17 martie 2009, împărtășesc cu cititorii informații valoroase, bine documentate și perspective autentice, având ca scop să ofer un conținut de calitate și să inspir comunitatea în jurul acestei pasiuni.

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine cu echipament schi si snowboard din Romania

Pentru pasionatii sporturilor de iarna, ne-am gandit sa facem...

Skateboard pentru incepatori | lucruri de baza in skateboarding

Ai ajuns pe articolul "skateboard pentru incepatori" dedicat celor...

Lectia 5: Cum sa iti reglezi corect legaturile pentru snowboard

Azi, in lectia 5 din cadrul cursului online de...

Ateliere de reparatii pentru echipamente schi si snowboard

Am facut o lista cu ateliere de intretinere si...