AcasăsporturiMotoPasi inmatriculare motocicleta, acte necesare si costuri actualizate

Pasi inmatriculare motocicleta, acte necesare si costuri actualizate

Partea de inmatriculare sau radiere a motocicletei si dosarul cu actele necesare, nu sunt chiar sexy dar trebuie sa le faci.

Care sunt pasii de inmatriculare pentru o motocicleta, ce acte sunt necesare, cati bani si cat dureaza? Detaliem rapid mai jos.

Procedura de mai jos se aplica atat pentru motociclete cat si pentru autoturisme inmatriculate cel putin o data in Romania. Atentie, in baza legii 295/2020, nu mai este necesar certificalul fiscal de la vanzator si nici sa repeti RAR-ul. Astfel avem o lista mai scurta de acte necesare.

Ce sa faci cand iti cumperi o motocicleta:

 1. Cauti motocicleta
  Primul pas este sa te apuci de cautat pe OLX, Autovit, forumuri, la prieteni etc. Discuta cu un prieten care se pricepe la moto (in cazul in care esti la inceput in acest domeniu) cu scopul de a te ajuta sa alegi motocicleta potrivita.
 2. Testezi motocicleta pe care urmeaza sa o cumperi
  Te urci pe moto, accelerezi, faci o tura, testezi franele etc. Verifici actele sa fie in regula (seria sa corespunda, RCA, ITP valabil, date propritar, chei). De regula ai o cheie rosie si doua negre. Daca vrei sa fii sigur ca motocicleta este ok, mergeti la un service ales de catre tine unde se va face o verificare de tip ITP (platita de catre tine evident). Vezi mai jos ce acte sunt necesare pentru inmatriculare, i le poti cere si vanzatorului sa verifici ca sunt in regula. Pentru a putea vinde masina, vanzatorul trebuie sa aibe toate taxele si impozitele achitate, inclusiv impozitul auto platit in avans pe tot anul respectiv, acesta nu se recupereaza.
 3. Faceti actele de vanzare-cumparare pentru motocicleta
  a. Redactati actul vanzare-cumparare in 5 exemplare (originale, digital, nu de mana) pe baza cartii motocicletei si CI comparator/vanzator. Formularul poate fi descarcat de pe site-ul DRPCIV (link mai jos). Se semneaza de catre vanzator si cumparator (poti face 6 exemplare daca vrei sa iti ramana si tie un exemplar pana le primesti pe cele vizate).

  Modelul oficial de contract vanzare-cumparare masina/mptocicleta:
  Cei care vor sa isi vanda masina sau motocicleta, pot descarca contractul de vanzare-cumparare auto direct de pe site-ul DRPCIV. Modelul de contractul de vanzare-cumparare 2016 ITL 054 editabil este aici.

  b.
  Vanzatorul trece in talon numele tau (cumparatorul), data instrainarii si semneaza.
  c. Platesti pretul motocicletei catre vanzator.

Ce iti da vanzatorul pentru a inmatricula motocicleta:

  1. – cartea motocicletei;
   – talonul cu mentiunea de la punctual 3b si dovada ITP valabila;
   – asigurarea RCA pe numele lui;
   – motocicleta si alte accesorii daca exista;

Din acest moment ai 90 de zile pentru a inmatricula motocicleta, timp in care poti circula cu ea. Atentie, vanzatorul are la dispozitie 30 de zile sa o scoata din evidenta fiscala, iar tu ai 30 de zile pentru a o lua in evidenta fiscala. Daca depasesti aceasta perioada risti sa primesti amenda atunci cand o iei in evidenta la DITL/primarie.

 1. Vanzatorul cu cele 5 contracte de la punctul 3a, scoate motocicleta din evidenta locala de la Directia de Impozite si Taxe (DITL sau primarie dupa caz) in raza careia domiciliaza. Vanzatorul face dosar cu:
  a. cele 5 contracte;
  b. declaratie tip primita de la DITL (Model 2016 ITL 016);
  c. copie dupa cartea de identitate a vehicului;
  d. copie CI.
  Scoaterea din evidenta nu costa nimic. Astfel se radiaza fiscal pe baza contractului de vanzare-cumparare;

  Cele 5 contracte se impart astfel:
  – un contract ramane la DITL in momentul radierii de catre vanzator;
  – un contract ramane la vanzator;
  – 3 exemplare vizate de catre DITL raman la tine (cumparatorul).
  Din acest moment vanzatorul si-a incheiat partea.
 2. In acest moment trebuie sa ai:
  a. contract vanzare-cumparare in 3 exemplare vizate de DITL;
  b. talon cu mentiunea de la punctul 3b (original);
  c. cartea motocicletei (original).
 3. Mergi sa inregistrezi motocicleta la DITL pe numele tau (unitatea DITL din sectorul in care ai domiciliul daca esti din Bucuresti sau primarie/finante daca esti din alte orase). Aici faci dosar cu:
  a. un exemplar al contractului de vanzare-cumparare;
  b. talon (punctul 3b);
  c. Declaratia Fiscala completata, o gasesti la DITL.
 4. Mergi la Directia Circulatie (DRPCIV) cu actele de mai jos pentru a inmatricula motocicleta pe numele tau:
  a. contract vanzare-cumparare;
  b. CI original si copie;
  c. copie RCA valabila in vederea inmatricularii, pe o luna (detalii mai jos);
  d. cartea motocicletei;
  e. talonul fostului proprietar;
  f. dovada ITP;
  g. cererea solicitantului (cerere tip);
  h. dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare – 49 lei;
  i. placutele vechiului proprietar daca acesta nu a optat pentru pastrarea numarului;
  j. dovada platii contravalorii placutelor de inmatriculare – 40 lei pentru numar la rand, sau 85 lei pentru numar preferential. Aceste palti se fac la ghiseul institutiei.
  k. procura speciala – doar daca inregistrezi motocicleta pentru altcineva;

Asigurarea RCA
Eu imi fac toate asigurarile online de aici, tocmai pentru ca ma lasa sa selectez valabilitatea RCA pentru perioade mai mici de sase luni. Alt site pentru asigurari RCA este emag, chiar aici. Mi-am facut cont si mi-am adaugat toate proprietetile/vehiculele care necesita asigurari, selectez motocicleta, se calculeaza cea mai buna varianta, cumper si primesc asigirarea instant pe email. O poti primi si printata, prin curier, daca vrei sa o ai in format fizic. Recoamnd primul site!

Pasii de mai sus sunt aceeasi pentru inmatriculare de motocicleta sau autoturism.

Vezi si lista noastra de magazine de motociclete din Romania, de unde poti sa iti cumperi moticiclete, protectii, accesorii moto si nu numai.
Asfalt uscat!

28 COMENTARII

 1. Salut,am cumpara de curand o motocicleta de 200 cc cumparata de cineva din italia de noua dar care nu mai are la ea certificatul de comformitate. Se poate face rar-ul fara acest act ? Motocicleta este chinezeasca si nu cred ca mai pot obtine alt certificat de comformitate de la producator.

 2. Trebuie precizat ca pentru a putea face RCA pentru inmatriuclare trebuie mai intai inregistrata fiscal motocicleta (alta bataie de cap)!!

 3. Daca motocicleta este noua, iar propietarul nu are alte documente decat cartea de identitate a motorului, care ar fi pasi de urmat pentru a putea inmatricula motorul respectiv? multumesc mult.

 4. Buna ziua. Am o yamaha yzf din 2009 are motorul de 125 cm categoria A1 dar am doar talon de primarie la ea. Se poate încrie cu acte de 125 sa circuli cu ea prin judete/orase?

 5. buna ziua.. vreau sa cumpar un honda cbr 125…este inmatriculata dar nu mai are itp si asigurarea valabile…ea ne find folosita de 3 ani….care sunt pasi si ce trebuie sa fac

 6. Am cumpărat recent un kawasaki klr 650..motocicleta este în Spania cu toate actele în regulă..a-și vrea să o aduc în țară care sunt paşi pentru înmatriculare și tot ce trebuie?
  Multumesc!

 7. Salutare.Am cumparat de curind un motor din Bucuresti inmariculat tot acolo si vreau so inscriu pe Galati jud unde lcuiesc ce trebuie sa fac. Fac mentiunea ca motorul are toate actele in regulă

 8. Salut
  Ar putea exista vreo soluție în care sa poți inmatricula o motocicleta fara ca aceasta să aibă cartea? Sau sa pot scoate cartea acesteia?
  Va mulțumesc anticipat!

  • Traduci toate actele, înregistrezi fiscal moto, apoi la politie. Înainte de politie, treci pe la Rar cu moto, pentru carte de identitate. Succes.

  • asigurarea o faci prima data in vederea inmatricularii, asa iti cere cand faci dosarul pentru inmatriculare, apoi o faci pe numele tau cat vrei sa mergi cu motocicleta

 9. Salutare ma poate ajuta cun sfat cineva?vreau sa cumpar un macxiscuter de 500 cmc și nun e anscris e adus din Italia de către o firma care se ocupa cu aduse moto….mam anteles cu ei sa mi-o trimeata cu nr roșii și actele ei de anmatriculare .care ar fi acelea…va multumesc

 10. Buna ziua. Mi am cumparat acum doua luni o honda shadow 600. Si din pacate am avut o problema de sanatate cu un picior operat si nu am putut sa merg cam o luna sa fac actele pentru inmatricularea motocicletei si itp a expirat si asigurarea la fel. Pot face acte actele de înmatriculare si apoi sa fac itp?

  • salut, pentru inmatriculare ai nevoie de ITP si RCA valide, iti faci RCA-ul pe o luna si mergi la cea mai apropiata statie ITP (legal nu ai voie sa mai circuli cu ea pe drumuri publice) si apoi o poti inmatricula.

 11. RCA -ul o fac pe numele meu a fostului proprietar? Cand am luato a facuto doar ptr o luna. Imi cer scuze ptr atatea intrebari

 12. Vreau sa cumpar un scuter de 50 cm dar e in alta localiatate (eu sunt djin Bucuresti). Problema e ca nu e inmatriculat in Romania are acte de Olanda. De adus o pot aduce cu platforma sau o duba dar la rar tot asa i duc??? Stiam ca in Germania iti faceai numere provizorii…sau ceva de genu valabile o zi sa poti aduce auto in localitatea unde vrei sa o inmatriculezi..in Romania e valabila chestia asta???

 13. Am cumparat o motocicleta si nu o pot inmatrcula pt ca au nevoie de toate contractele de vanzare cumparare adica- cine ii in CIV si pe talon a vanduto , el a vanduto la randul lui fara sa o treaca pe el si asta mia vanduto mie. De ce am nevoie de toate contractele de vanzare cumparare intre fiecare. primul care a vanduto nu vrea sa imi dea copie. Oare cum as putea face rost ? altfel nu o pot trece pe mine

 14. Salut. Pentru inmaticulare, la punctul f. (dovada ITP), inseamna ca trebuie sa ii fac iar eu ITP ul sau este suficienta dovada de la ultimul ITP facut de vechiul proprietar?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine de motociclete, QUAD-uri si ATV-uri din Romania | echipamente moto

Pentru ca ne plac si motociclete, printere altele, am...

Inchirieri motociclete in Romania | Motorcycle rentals

Am facut o lista cu centre de inchirieri motociclete...

Service-uri de motociclete, scutere si ATV-uri din Romania

Daca suntem motociclisti ar trebui sa avem si o...