Partea de inmatriculare si actele necesare pentru motocicleta nu este chiar sexy dar trebuie sa o faci.

Care sunt pasii de inmatriculare pentru o motocicleta, ce acte sunt necesare, cati bani si cat dureaza? Detaliem rapid mai jos.

Daca citesti acest articol inseamna ca te-ai hotarat sa iti cumperi o motocicleta sau o ai deja dar nu prea stii cum sa o inmatriculezi. Procedura de mai jos se aplica atat pentru motociclete cat si pentru autoturisme inmatriculate deja in Romania.

Ce sa faci cand iti cumperi o motocicleta:

 1. Cauti motocicleta
  Primul pas este sa te apuci de cautat pe OLX, Autovit, forumuri, la prieteni etc. Discuta cu un prieten care se pricepe la moto (in cazul in care esti la inceput in acest domeniu) cu scopul de a te ajuta sa alegi motocicleta potrivita.
 1. Testezi motocicleta pe care urmeaza sa o cumperi
  Te urci pe moto, accelerezi, faci o tura, testezi franele etc. Verifici actele sa fie in regula (seria sa corespunda, RCA, ITP valabil, date propritar, chei). De regula ai o cheie rosie si doua negre. Daca vrei sa fii sigur mergeti la un service ales de catre tine unde se va face o verificare de tip ITP (platita de catre tine). Vezi mai jos ce acte sunt necesare pentru inmatriculare, poti sa i le ceri vanzatorului sa vezi ca sunt in regula.
 1. Faceti actele de vanzare-cumparare pentru motocicleta
  a. Redactati actul vanzare-cumparare in 3 exemplare pe baza cartii motocicletei si CI comparator/vanzator (la Xerox-uri, birouri DITL/primarie, langa targuri). Cel verde ramane la vanzator, alb + rosu la tine si
  b. Fisa de inmatriculare, pe spate are copie dupa cartea masii iar pe fata datele vanzatorului si cumparatorului;
  c. Vanzatorul trece in talon numele tau (cumparatorul) si data instrainarii. Faci plata catre vanzator.

Ce iti da vanzatorul la o inmatriculare motocicleta:

  1. – cartea motocicletei;
   – talonul cu mentiunea de la punctual 3c;
   – asigurarea RCA pe numele lui;
   – motocicleta si alte accesorii;
   – dovada ITP daca are (certificat ITP). Desi pe site-ul DRPCIV se mentioneaza ca este necesar si Certificatul ITP, eu nu am avut nevoie de el fiind suficienta doar mentiunea de pe talonul vechi cum ca ITP-ul este valid.

Din acest moment poti circula cu motocicleta 30 de zile, timp in care o inmatriculezi pe numele tau. Daca depasesti aceasta perioada risti sa primesti amenda atunci cand o iei in evidenta la DITL/primarie si daca te opreste politia in trafic cu ea.

 1. Vanzatorul cu fisa de inmatriculare de la punctul 3b, scoate motocicleta din evidenta locala de la taxe si impozite (sau primarie). Astfel se radiaza fiscal pe baza contractului de vanzare-cumparare; Tot atunci se obtine si Certificatul fiscal si se aplica o viza (stampila) pe fisa de inmatriculare pe care i le da tie (cumparatorului).Din acest moment vanzatorul si-a incheiat partea.
 1. In acest moment trebuie sa ai:
  a. Contract vanzare cumparare (original alb + rosu);
  b. Talon cu mentiunea de la punctul 3c (original);
  c. Cartea motocicletei (original);
  d. Certificat fiscal (original) – numit si Certificat de Atestare Fiscala;
  e. Fisa de inmatriculare avand aplicata viza de la taxe si impozite locale (primarie) a fostului proprietar (original).
 1. Mergi la RAR, unde se face identificarea autoturismului si vei primi un Certificat de Autenticitate, valabil 60 de zile. Te programezi inainte, mergi la RAR, in 2 ore ai Certificatul de autenticitate. Cost: 107 lei
 1. Mergi sa inregistrezi motocicleta la taxe si impozite pe numele tau (unitatea DITL din sectorul in care ai domiciliul daca esti din Bucuresti sau primarie/finante daca esti din alte orase). Aici faci dosar cu:
  a. Contract vanzare cumparare;
  b. Talon (punctul 3c);
  c. Fisa de inmatriculare (originalul care a fost initial la vanzator pentru radiere), aceasta va fi stampilata ca a fost luata in evidenta;
  d. Certificat fiscal.
 1. Dupa ce primesti Fisa de inmatriculare vizata te pregatesti sa mergi la serviciul de inmatriculari din judetul tau. Daca tot esti la DITL/primarie plateste si Taxa de inmatriculare permanenta, eu am platit 60 de lei.
 1. Faci RCA pe numele tau, pe minim 6 luni, chiar daca fostul proprietar avea asigurare valabila. Atentie sa o faci in vederea inmatricularii.Asigurarea RCA. Eu imi fac toate asigurarile online de aici, sau cele pentru masina si motocicleta de aici. Iti faci cont si iti adaugi toate proprietetile/vehiculele, calculezi cea mai buna varianta, cumperi si primesti asigirarea instant pe email. O poi primi si fizic pe hartie prin curier daca vrei.
 1. Te prezinti la serviciul de inmatriculari din judetul tau cu urmatoarele (Daca esti din Bucuresti mergi in Pipera la DRPCIV):
  a. Contract vanzare – cumparare;
  b. Fisa inmatriculare vizata de vanzator si comparator (punctul 7c);
  c. Talon vechiul (original);
  d. Certificatul fiscal de la vanzator (punctul 7d);
  e. Certificatul de Autenticitate de la RAR in original (punctul 6);
  f. RCA valabil pe numele tau (punctul 9);
  g. Vechea placuta de inmatriculare daca nu vrei sa pastrezi numarul;
  h. Chitanta Taxa de inmatriculare permanenta (punctul 8);
  i. Chitanta Taxa Certificat de inmatriculare de la CEC (Cost 37 lei);
  j. Taxa numar inmatriculare, pentru numar preferential platesti 62 lei la ghiseul la care depui actele la politie;

Daca vrei numere preferentiale ai de asteptat 2 ore daca vrei numere la rand pleci imediat cu noua placuta, talonul nou pe numele tau, cartea masinii cu datele tale.

Costuri pe actele necesare;

 • Redactare contract vanzare-cumparare: 15 lei;
 • Redactare fisa inmatriculare: 10 lei;
 • Certificat de Autenticitate RAR: 107 lei;
 • Taxa de inmatriculare permanenta DITL: 60 lei;
 • Taxa Certificat de inmatriculare CEC: 37 lei;
 • Taxa numar preferential: 62 lei;
 • Asigurare moto 6 luni: 230 lei;

TOTAL: 521 lei

In momentul in care am scris articolul, acestea erau costurile pentru o inmatriculare de motocicleta, posibil sa se fi mai modificat. Ca timp, toata operatiunea se poat face in acceasi zi cu exceptia radierii la DITL (a 2-a zi am primit fisa de inmatriculare de la vanzator) si luarea in evidenta la DITL a durat 3 zile.

Nu am mentionat punctual, dar cam pe oriunde te duci sa ai copii dupa toate actele mentionate mai sus + CI.

Pasii de mai sus sunt aceeasi si pentru inmatriculare de motocicleta sau autovehicul. Ai in vedere ca anumite institutii accepta acum dosare online, scapi astfel de cateva drumuri.

Vezi si lista noastra de magazine de motociclete din Romania, de unde poti sa iti cumperi moticiclete, protectii, accesorii moto si nu numai.
Asfalt uscat!

12 COMENTARII

 1. Salut,am cumpara de curand o motocicleta de 200 cc cumparata de cineva din italia de noua dar care nu mai are la ea certificatul de comformitate. Se poate face rar-ul fara acest act ? Motocicleta este chinezeasca si nu cred ca mai pot obtine alt certificat de comformitate de la producator.

 2. Trebuie precizat ca pentru a putea face RCA pentru inmatriuclare trebuie mai intai inregistrata fiscal motocicleta (alta bataie de cap)!!

 3. Daca motocicleta este noua, iar propietarul nu are alte documente decat cartea de identitate a motorului, care ar fi pasi de urmat pentru a putea inmatricula motorul respectiv? multumesc mult.

 4. Buna ziua. Am o yamaha yzf din 2009 are motorul de 125 cm categoria A1 dar am doar talon de primarie la ea. Se poate încrie cu acte de 125 sa circuli cu ea prin judete/orase?

 5. buna ziua.. vreau sa cumpar un honda cbr 125…este inmatriculata dar nu mai are itp si asigurarea valabile…ea ne find folosita de 3 ani….care sunt pasi si ce trebuie sa fac

 6. Am cumpărat recent un kawasaki klr 650..motocicleta este în Spania cu toate actele în regulă..a-și vrea să o aduc în țară care sunt paşi pentru înmatriculare și tot ce trebuie?
  Multumesc!

 7. Salutare.Am cumparat de curind un motor din Bucuresti inmariculat tot acolo si vreau so inscriu pe Galati jud unde lcuiesc ce trebuie sa fac. Fac mentiunea ca motorul are toate actele in regulă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here