Parasailing

parasailingParasailing-ul cunoscut si sub numele de parascending, este o activitate recreativa in care o persoana este trasa de un vehicul (de obicei o ambarcatiune pe apa) avand atasata o parasuta cu un design special numita parasail.

In momentul in care barca pleaca de pe loc, persoana trasa este ridicata in aer prin intermediul parasutei speciale. Daca ambarcatiunea este suficient de puternica, poate ridica in aer doua sau trei persoane simultan.

Persoana care practica acest sport se numeste parascender. Acesta nu are nici un control asupra parasutei, controlul fiind tinut de ambarcatiune. Acesta este diferit fata de paraglinding (parapanta).

Parasailing-ul se poate face pe apa (acvatica), pe uscat (terestra) sau pe zapada, parascender-ul fiind tras de o ambarcatiune atunci cand se face parasailing pe apa, un autovehicul pe uscat sau un snowmobil cand se practica pe zapada. Poate fi practicat de unul singur sau in grupuri de 2 sau 3 persoane.

Sportul se practica la altitudini cuprinse in intervalul 100-300m, fara eforturi deosebite sau cursuri de zbor ca in alte sporturi la altitudine. Din acest motiv cam toate destinatiile turistice ofera aceasta distractie estivala.

Lansarea in parasailing se poate face de pe platforme speciale pentru parasailing care pot fi amlasate fie pe uscat fie pe ambacatiune sau direct de pe uscat unde practicantul/practicantii trebuie sa faca cativa pasi pana la lansarea in aer.

Aterizarea in parasailing se poate face direct in apa sau pe platfoma speciala a ambarcatiunii care poarta numele de WinchBoat Parasailing.

In nordul Europei, in special in Finlanda parasailing-ul pe uscatsi pe zapadaa devenit un sport de competitie.In acest caz vehiculul are controlul asupra vitezei si inaltimii la care se ridica parasutaiar practicantul are controlul asupra miscarilor laterale.

Sportul a aparut undeva prin anii 90 si acum creste foarte repede in popularitate. Prima competitie internationala de parasailing a avut loc in 2004.

Putin si din istorie …

Primul parasail a fost facut de Pierre-Marcel Lemoigne in 1961, in acelasi an Colonel Michel Tournier din France a zburat cu inventia ciudata fiind tras de un tractor.
In 1963 Jacques-André Istel de la Pioneer Parachute Company a cumparat inventia de la Lemoigne facand bani frumosi prin multiplicarea si vinderea acesteia sub numele de parasailing. Mark McCulloh of Miami, Florida este inventatorul echipamentului modern pentru parasailing care permite turistilor in acest moment sa incerce senzatii extreme la inaltime.

Cateva sfaturi utile:

– inainte de decolare verificati impreuna cu asistentii daca echipamentul este corect montat si functioneaza fara probleme
– ar fi indicat sa cunoasteti si sa va obisnuiti cu echipamentul pentru parasailing inainte de a zbura cu el
– barca sa accelereze usor pentru a itinde franghia de care este legat practicantul, in cazul incare lansarea se face de pe uscat acesta trebuiesa faca cativa pasi pentru a permite decolarea
– nu practicati parasailing-ul in vanturi foarte puternice, adica peste 24 km/h
– purtati protectii pe cat posibil si vesta de salvare

Atentie! Parasailing-ul poate fi o activitate periculoasa. Este recomandat sa aveti o instruire potrivita si un echipament pe masura pentru a incerca aceasta activitate.

Hai distractie placuta si aveti grija la avioane si pescarusi

extremeaddict
extremeaddict
Sunt pasionat de sport, cu o vastă experiență în domeniu. Prin extremeaddict.ro lansat pe 17 martie 2009, împărtășesc cu cititorii informații valoroase, bine documentate și perspective autentice, având ca scop să ofer un conținut de calitate și să inspir comunitatea în jurul acestei pasiuni.

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Dispozitii legale privind arcurile cu sageti

Arcul cu sageti inca reprezinta pentru anumiti oameni o...

Magazine longboard-uri din Romania | piese si accesorii

Longboarding-ul este un sport super fun, relativ nou la...

Unde poti face scuba diving in Romania | centre scufundari, cursuri si magazine

Scuba diving in Romania ... suna bine, chiar foarte bine....