Vorbim despre cum sa-ti cumperi un skateboard si care sunt componentele acestuia. Daca vrei sa-ti cumperi primul skateboard sau vrei sa faci upgrade la unul nou sau la anumite piese, ai nevoie de ceva sfaturi pentru a lua cele mai bune decizii.
Inainte sa-ti cumperi un skateboard trebuie sa stii foarte bine ce vrei sa faci cu el, daca vrei sa fii cool si sa-l tii frumos in mana in timp ce te plimbi prin parc ar trebui sa-ti cumperi un skateboard ieftin dintr-un supermarket. Dar daca vrei sa te dai serios, sa faci trick-uri, atunci ar trebui sa-ti cumperi un skateboard dintrun magazin specializat/skate shop din Roamania.
Daca esti incepator asculta si de sfaturile vanzatorului din skate shop. Ai doua variante, unul deja asamblat sau unul din componente.
1. Alege un skateboard complet, asamblat
Daca esti un skateboarder incepator si nu vrei sa-ti construiesti propriul board din componente de diverse branduri, poti opta pentru unul preasamblat. Il poti gasi la skate shop-urile orasul tau sau online la preturi destul de avantajoase si branduri foarte ok.
Acest lucru este valabil si in cazul skate-master-ilor care stiu exact ce vor, acestia pot opta pentru un board echipat cu produse de top.
Un exemplu de skateboard complet este Flip Oliveira Doughboy: latime 7,87”, inaltime 31,60”, axe HKD 5.0, roti 52mm 99A si rulmenti Abec 7
2. Contruieste-ti propriul skateboard din componente
Daca esti un skater experimentat, probabil stii deja ceea ce vrei. Daca tot vorbim despre cum sa-ti cumperi un skateboard hai sa trecem in revista si partile componente.
Ai nevoie de:
– placa – skateboard deck;
– set de 2 axe – skateboard trucks;
– set de 4 roti – skateboard wheel;
– set de 8 rulmenti, 2/roata – skateboard bearings;
– riser pads (optional) – banda de cauciuc;
– suruburile – skateboard hardware;
– griptape-ul – skateboard grip tape;
– surubelnita, cheie de reglaje – skate tool (un “must have” in cazul in care nu ai deja).
2.1. Skateboard deck, placa propriu-zisa
Placile se gasesc in variante diferite in functie de latime si lungime, aceasta va fi intotdeauna proportionala cu latimea. Latimea placii depinde de numarul shoes-ilor, stilul de dat si de preferintele personale.
Care e placa potrivita pentru tine?
Placile pot fi Micro, Mini, Mid-size, cele mai intalnite Full-size sau mai mari. Cam astea sunt vaiantele. Primele trei sunt pentru persoane cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, inaltimea intre 1-1.5 m si numar shoes 3-8. Ultima varinata este pentru riderii care nu se incadreaza in intervalele de mai sus. Aici se mai tine cont si de stilul de dat, de strada, rampe, park-uri si altele.
2.2. Skateboard trucks
Latimea axului ar trebui sa se potriveasca cu latimea placii. Track-ul se poate masura in functie de latimea suportului axului sau in functie de latimea intregului ax.
Se mai poate tine cont si de inaltimea track-ului, adica distanta dintre board si cel mai inalt punct al suportului ax-ului (hanger). De cele mai multe ori skateboard-erii prefera track-urile mid-size pentru ca sunt mai potrivite pentru aproape orice stil.
2.3. Rotile
Rotile se diferentiaza in principal dupa marime (diametru), materialul din care sunt facute, duritate si apoi dupa culoare si altele.
Fiecare boarder e liber sa-si aleaga rotile dorite in functie de stilul in care se da. Rotile soft sunt pentru suprefete imperfecte (denivelari sau alte gauri din asfalt) si viteze mici iar cele dure sunt mai rapde.
Vezi aici roti speciale pentru skateboaduri.
2.4. Rulmentii
In principiu rulmentii se potrivesc cu orice tip de roti, fiind toti de aceeasi marime, acestia se diferentiaza in principiu dupa calitatea lor. Evident rulmentii scumpi sunt si cei mai buni fiind facuti din metale de calitate, rezistente la frecare si sunt bine etansati.
La pret mai poate interveni si marca lor, de obicei producatorii mai cunoscuti nu sunt zgarciti atunci cand e vorba de pus preturi.
Vezi aici rulmenti special pentru skateboaduri.
2.5 Partile hardware
Suruburile, piulitele si un skate tool (daca nu ai deja ar trebui sa-ti cumperi unul, nu se stie cand ai nevoie). Ai grija la capetele axelor, filetul poate fi usor stricat datorita cazaturilor si loviturilor laterale ale skateboardului de asfalt, bordure sau alte suprafete dure.
Daca ai reusit sa strici axlele in acest fel va trebui sa apelezi la un specialist pentru a-ti reface filetul sau sa-ti cumperi alte track-uri.
Se mai poate folosi si un strat special de guma, pus intre board si track-uri pentru a absorbi din vibratii si impactul la sarituri. Gata, daca nu ai fugit deja la shop dupa skateboard, arunca o privire si pe articolele urmatoare, invata trick-uri pe skateboard, sfaturi pentru inceput si altele.
Intra si pe articolul cu skate shop-uri din Romania si prinde cele mai tari oferte de sezon.