Cataratul este un sport extrem foarte practicat de catre iubitorii muntelui. In acest sport se pune mult accent pe conditia fizica a practicantilor.
Ce inseamna escalada?
Escalada inseamna catararea pe un perete de stanca (naturala) sau un panou (artificial) folosind doar propriile forte.
Catararea pe un panou de stanca se poate face folosind crapaturile din munte, diverse portiuni erodate in urma ploii, zapezii si vantului sau orice alte imperfectiuni ale rocilor, iar pe un panou artificial se face prin intermediul prizelor, de diferite forme, pozitionate la anumite distante, amplaste strategic in functie de dificultatea traseului.
Spre deosebire de free climbing, un alt sport extrem de catarat unde escalladarea muntelui se face fara nici un fel de elemente de siguranta, aici sunt folosite corzi, ham, carabiniere si asa mai departe. Fratele cataratului este rapelul activitate in care se pune accent pe coborare de pe munte.
Echipamentul minimal de catarat
1. Coarda
Cel mai important material tehnic. La achizitionarea unei corzi, unul din principalele criterii este eticheta UIAA care atesta faptul ca produsul respectiv respecta normele de calitate si securitate impuse de Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism.
Orice coarda cu eticheta UIAA este marcata la capete cu cifra 1 pentru coarda simpla – folosita in escalada sportiva, in traseele usoare de alpinism si in turele de escalada pe gheata, 1/2 pentru semicoarda – foloseste exclusiv in traseele alpine dificile si lungi si in turele de escalada mixta (gheata si stanca), si cu doua zerouri intersectate pentru corzile gemene – se folosesc impreuna exact ca o coarda simpla nefiind acceptate totusi in escalada sportiva.
2. Incaltaminte
Se folosesc espadrile speciale pentru catarare, cu caracteristicile tehnice urmatoare:
– talpa flexibila
– foarte buna aderenta la stanca
– greutate redusa
– forma ergonomica adaptata dupa laba piciorului (se cumpara de obicei cu un numar mai mic pentru a fi cat mai fixe)
3. Hamul – scaunul
Este confectionat din chinga de cel putin 5 cm. latime. Anumite modele sunt prevazute cu cureluse pentru reglarea si ajustarea in functie de grosimea piciorului, aceste modele numindu-se scaune reglabile. Scaunul trebuie sa corespunda perfect cu dimensiunile utilizatorului. La achizitionare este recomandabila o proba in suspensie. Modelele omologate de UIAA sunt cele mai recomandabile.
4. Carabinierele
Carabinierele se confectioneaza din duraluminiu. Forma uzuala este cea trapezoidala, care evita incarcarea clapetei. Conform normelor UIAAsarcina de rupere minima a unei carabiniere este de 20 KN pe directia axei longitudinale si 7 KN pe directia axei transversale.
Pentru a se evita deschiderea involuntara a clapetei se folosesc carabiniere cu filet. Ele isi gasesc utilizari la dispozitivele de asigurare si la rapel.Greutatea variaza intre 55-90 g.
5. Optul de rapel
Folosit (dupa cum sugereaza si numele sau) ca dispozitiv de franare prin frecare la coborare, dar si pentru asigurare in trasee. Se confectioneaza din duraluminiu anodizat (rezistenta sporita la frecari) si are multiple forme (normal, cu urechi, dreptunghiular) si grosimi. Greutatea sa este de aproximativ 100 g.
Anumite modele sunt tratate pentru a se incalzi mai greu la frecarile cu coarda. Orice model ar fi, dupa rapel trebuie indepartat cat mai rapid de pe coarda pentru a evita deterioarea ei din cauza caldurii excesive.
6. Buclele
Buclele folosesc la prelungirea lantului de asigurare in scopul micsorarii fortelor de frecare rezultate din contactul corzii cu carabinierele sau prin prezenta unghiurilor datorate schimbarilor de directie pe linia traseului. Majoritatea buclelor rezista pana la forte de 21-22 KN si sunt confectionate din chinga cu sectiune tubulara sau plina.
Lungimea unei bucle poate avea trei valori (dupa normele UIAA):
11 cm – bucla mica
17 cm – bucla medie
25 cm – bucla mare
7. Dispozitivul Gri-Gri
Acest dispozitiv reprezinta cea mai sigura metoda de asigurare in acest moment. Omologat de UIAA, Gri-Gri-ul se blocheaza automat la soc si ramane blocat suportand sarcini de pana la 9 KN. In momentul cand se depaseste aceasta valoare critica a rezistentei echipamentului si a corpului uman incepe sa scape coarda permitand celui ce asigura sa opreasca caderea prin franare cu mana.
Intrucat solicita destul de puternic pitoanele, Gri-Gri-ul nu este recomandabil in traseele pitonate clasic ci in cele pitonate cu spituri (pitoane forate). Deci domeniul exclusiv de
utilizare este escalada sportiva.
8. Casca
Casca este un obiect foarte important in practicarea alpinismului, rolul ei fiind de a absorbi maxim de energie, deformandu-se pana la rupere, cu respectarea valorilor de soc impuse prin normele UIAA
9. Saculetul pentru carbonatul de magneziu
Carbonatul de magneziu, acel praf care asigura aderenta sporita mainilor in pasajele dificile de escalada sportiva, se poarta intr-un saculet specific. Acesta se confectioneaza din materiale textile impermeabile si are diferite forme si modele ergonomice.
Saculetul trebuie sa fie dotat cu curelusa de inchidere pentru a nu permite intrarea umezelii in contact cu carbonatul de magneziu (in caz de ploaie). Totodata saculetul trebuie inchis pentru a preveni pierderea carbonatului de magneziu in momentele cand cataratorul sta asezat pe platforma de regrupare
Urmeaza sa adaugam si locurile din romania unde se poate practica escalada, magazine de echipamente pentru escalada si alte informatii utile despre catarat.
Aveti grija la catarat!