Snowbike

snowbike in powderSnowbiking-ul este un sport de iarna ce combina biking-ul cu schiul alpin. Cea mai concludenta definitie a fost data de The New York Times: “Bike, snow and slope meet in a new sport” (bicicleta, zapada si partia se intalnesc intr-un nou sport).

Extraordinara combinatie dintre bicicleta si schi reprezinta de fapt elementul de noutate si evolutie. Tehnicile de carving ofera riderului senzatii spectaculoase printr-o pozitie a corpului nemaintalnita in alt sport pe orice fel de teren: partie batuta, powder si zapada inghetata.

Snowbike-ul | bicicleta de zapada

Snowbikingul se practica cu ajutorul unei “biciclete de zapada” full suspension ce are la baza un cadru din aluminiu (sau Cr–Mo functie de model), suspensie fata si suspensie spate care ajuta la initierea virajelor si la preluarea greutatii riderului cat mai eficient, indiferent de natura partiei.

snowbike | model c4snowbike | model s8Schiurile ( rotile bicicletei), precum si minischiurile  sunt concepute utilizand cele mai moderne tehnologii din schi.
Minischiurile ( pentru picioare) folosesc legaturi usoare si pot fi utilizate cu clapari de schi, clapari de tura sau chiar si bocanci de tura.

Snowbike-ul este astfel conceput pentru a fi folosit in conditii de iarna, neavand parti ale caror functionare poate fi afectata de conditiile climatice (zapada, apa, gheata, ger etc).

Snowbike-ul este pliabil si foarte usor ( cantareste intre 5 si 8 kg in functie de model). Poate fi cu usurinta transportat pe toate tipurile de cablu.

Scurt istoric

Snowbiking-ul isi are originile inainte de anii 1900,  in America, aparut initial ca ski bob, a evoluat pana la forma sa actuala care combina mult mai mult tehnicile din schi cu cele de biking.

In Europa, parintele snowbiking-ului de astazi este considerat Engelbert Brenter, un vizionar care a patentat primul “sit-ski” pe 10 martie 1949. De atunci si pana astazi snowbike-urile au fost imbunatatite continuu, ajungand de la cele din lemn, la forma actuala.

Recorduri

Recordul mondial de viteza, inregistrat in Guiness Book dateaza din 1964 si a fost stabilit de Erich Brenter (fiul lui Engelbert), la Cervinia – Italia; el a atins cu un snowbike din lemn impresionanta viteza de 166 km/h.

In martie 2007, la Obertauern In Austria, un nou record este inregistrat in Guiness Book: 62 de coborari insumand 32736 m pe verticala, cu o viteza medie de 107 km/h, intr-o singura zi. Protagonistii: Hermann Koch si Harald Brenter.

Comunitatea riderilor de snowbike s-a extins continuu, ajungand ca astazi sa existe peste 120 de centre de inchiriere in toata lumea.

Nu intram in detalii despre cum se manevreaza snowbike-ul pe partie, va spunem doar ca e super fun si merita sa-l incercati.

Noi am incercat si va recomandam si voua.

Ne vedem pe partie!

1 COMENTARIU

 1. Hello Extremeaddict.ro

  I have seen your Homepage with Brenter Snowbike equipment.
  We are working the 10th seasons with Brenter equipment in our Snowbike School in Switzerland.

  Questions:
  a. are you interested in buying some second hand Brenter Snowbikes for your market?
  b. do you give Snowbike lessons ?
  c. or do you know someone in your region who is giving lessons and is interested to buy some material?

  We have different sizes and models, all from Brenter, also various foot skis.

  Looking forward to hear from you.

  Happy Snowbiker Greetings
  Jurg

  certified snowbike instructor
  sbinfo(at)bluewin.ch

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine longboard-uri din Romania | piese si accesorii

Longboarding-ul este un sport super fun, relativ nou la...

Dispozitii legale privind arcurile cu sageti

Arcul cu sageti inca reprezinta pentru anumiti oameni o...

Unde poti face scuba diving in Romania | centre scufundari, cursuri si magazine

Scuba diving in Romania ... suna bine, chiar foarte bine....