AcasăsporturiAlte sporturiRapel | coborare controlata pe coarda

Rapel | coborare controlata pe coarda

rapelCe inseamna rapelul?

Rapel inseamna coborarea controlata pe coarda asigurata pe langa pereti verticali de stanca. Pentru a practica acest sport participantul trebuie sa-si controleze mai intai frica si apoi miscarile.

Practicantul isi controleaza singur coborarea, hotareste cand sa se opreasca, cand sa continue si cum sa treaca peste obstecole.

Rapel-ul este un sport extrem in toata regula, chiar daca multi nu sunt de aceasta parere. Spre deosebire de escalada sau “catarat” cum i se mai spune, in acest sport se pune accent pe coborare nu pe urcare.

Cum se face coborarea ?

Coborarea se face cu ajutorul unor dispozitive si echipamente specifice (coarda, coborator, ham, carabiniere, manusi, casca) invata mai multe despre echipamentul de catarat.
Inaltimea peretelui pentru rapel poate varia intre 3 si 100 metri. Coborarile se pot practica: de pe stanci, de pe poduri, in cascade, in apa, de pe cladiri, in pesteri.

Rapelul pe cat este de frumos pe atat este de pericilos, intrand in categoria celor mai periculoase activitati din alpinism pentru ca depindeti in totalitate de coarda. De aceea, exista o serie de reguli ce trebuie respectate pentru eliminarea tuturor riscurilor.

coborare in rapel

Pregatirea rapelului

Cea mai importanta regula este pregatirea rapelului. Pregatirea rapelului cere experienta, rabdare si constiinciozitate. Este recomandat sa se acorde timp suficient pentru pregatirea rapelului.
Un alt pas foarte important inaintea rapelului este fixarea corzii. Cel mai simplu punct de fixare al corzii il constituie un copac sau mai rar, un colt de stanca.

Indicat ar fi sa se echipeze coltul de sus cu o bucla de cordelina care permite o recuperara mai usoara a corzii. Recuperarea corzii se face prin tragere constanta si fara graba, fara smuncituri.
Atentie
! prin tragerea corzii exista pericolul sa fie dislocate pietre din peretele de stanca care pot lovi pe cei aflati la baza acestuia.

Cum se practica rapelul?

Inainte de a porni in rapel trebuie verificat daca capetele corzii ajung pana la o platforma de regrupare si daca surubul carabinierei in care se afla dispozitivul de franare a fost inchis. Viteza trebuie sa fie moderata pentru a nu ne “arde” mainile prin frecarea corzii. Gatul trebuie ferit de atingerea corzii.

In timpul rapelului, picioarele se tin departate pentru a evita rasucirea laterala in jurul axei corpului. Corpul se lasa usor spre spate, iar picioarele se sprijina pe perete. Coarda trece prin ambele maini, o mana are rolul de a conduce coarda pentru mentinerea echilibrului (cea care tine firele venind de la pitonul de rapel), cealalta mana – cea dinspre vale are rolul de frana (cea care tine firele libere dinspre vale).

Intreaga greutate a corpului este preluata prin frecarea corzii, in mana nu se simte practic nici un efort. Sfat: nu franati cu mana care conduce coarda deoarece efortul depus este mare, aceasta este o greseala des intalnita de inepatori.

In timpul rapelului trebuie evitata rasucirea corzilor; firele trebuie mentinute tot timpul paralele, pentru ca recuperarea sa se faca cu usurinta.

Coborarea in rapel se face cu viteza constanta, lin, pentru a nu solicita peste masura pitonul de rapel.
Daca rapelul se face dupa un piton, nu e recomandabila coborarea in salturi. Ca dispozitiv de franare se utilizeaza optul de rapel.
Coarda de rapel se trece prin urechea mare si peste urechea mica.

In caz de pierdere a optului, se va utiliza nodul semicabestan. vezi imaginea alaturata. Etapele de formare ale nodului semicabestan sunt afisate in imagine.rapel | nod semicabestan

Ce trebuie sa stii inainte de rapel?

Bine de stiut inainte de a incepe rapelul: Invatati cum sa folositi echipamentul pentru rapel si escalada inainte de a-l folosi la un rapel real. Nu e un moment potrivit sa invatati cum se foloseste echipamentul in timpul coborarii.

Nu intram in detalii legate de tipul nodurilor, modul lor de utilizare, procedura de prindere a hamului sau altele doarece aceste lucruri nu se invata de pe internet ci la fata locului insotit de o persoana instruita cu o vasta experianta in catarat.

Atentie!! Rapelul este o activitate periculoasa care poate duce la rani serioase. Este recomandat sa aveti o instruire potrivita si un echipament potrivit inainte de a incerca aceasta activitate. Neglijenta, lipsa de antrenament si necunoasterea unor aspecte teoretice, pot conduce la accidente foarte grave.

Informatiile de fata nu reprezinta o informare 100% asupra tuturor aspectelor legate de alpinism & escalada sportiva. Aceasta lucrare contine doar informatiile necesare ce trebuie cunoscute de un eventual practicant al acestei activitati montane. In nici un caz nu va reusi sa inlocuiasca un antrenament eficient sau un profesor experimentat.

Hai spor la treaba si aveti grija la rapel

extremeaddict
extremeaddict
Sunt pasionat de sport, cu o vastă experiență în domeniu. Prin extremeaddict.ro lansat pe 17 martie 2009, împărtășesc cu cititorii informații valoroase, bine documentate și perspective autentice, având ca scop să ofer un conținut de calitate și să inspir comunitatea în jurul acestei pasiuni.

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Dispozitii legale privind arcurile cu sageti

Arcul cu sageti inca reprezinta pentru anumiti oameni o...

Magazine longboard-uri din Romania | piese si accesorii

Longboarding-ul este un sport super fun, relativ nou la...

Unde poti face scuba diving in Romania | centre scufundari, cursuri si magazine

Scuba diving in Romania ... suna bine, chiar foarte bine....