Longboarding

longboardingLongboarding este un sport relativ nou la noi in tara, asemanator cu skateboardin-ul ce se practica pe un skateboard mai lung si mai lat numit longboard.

Stilurie de dat pe longboard sunt cruising, downhill racing si slalom racing, forma si dimensiunile acestuia fiind diferite in functie de stilul pentru care a fost proiectat. Atunci cand vine vorba de trick-uri, greutatea si marimea longboard-ului sunt considerate dezavantaje fata de skateboard, dar se compenseaza cu stabilitatea si senzatia oferita la viteze mari.

Sportul a aparut in jurul anilor ‘50 in California sau Hawaii (nu se stie sigur) ca o combinatie intre skateboarding si surfing. Skateboarder-ii innebuniti dupa viteza s-au gandit la o modalitate de a uni cele 2 sporturi si de a aduce pe asfalt senzatia de carving, la momentul respectiv sportul avand numele “sidewalk surfing”.

longboardEchipamentul pentru longboarding

Echipamentul pentru longboarding este asemanator cu cel pentru skateboarding, protectiile fiind intotdeauna recomandate. Genunchierele, cotierele si casca nu ar trebuie sa lipreasca in acest sport indifferent de stilul practicat, iar pentru sliding si downhill se folosesc in plus manusi speciale numite “slide gloves” avand in palma atasat un material foarte dur pentru a suport contactul cu asfaltul.

Longboard-urile de regula au lungimi intre 90 si 150 cm sunt echipate cu roti mai late si moi (spre deosebire de cele de la skate) oferind astfel un smooth ride.
O manevra importanta pe care trebuie sa o stiti inainte de a va arunca la viteze mari este oprirea, obligatoriu trebuie sa invatati sa va opriti. O metoda de oprire ar fi sa sariti de pe el alergand in directia de coborare, metoda recomandata doar la viteze mici, iar daca alergati mai incet decat viteza de coborare trebuie sa recurgeti la alta metoda de oprire numita coleman slide.
Descrierea o aveti aici, manevra este prezentata in imaginile alturate.

Practicarea longboarding-ului este interzisa in anumite zone publice, fiind un sport practicat la viteze mari, pe pante (de obicei strazi) cu echipamente fara frana ce pot crea un pericol destul de serios in trafic.

Cat costa si de unde cumpar?

Un longboard echipat complet costa in jur de 800 ron, piese de schimb sau pentru upgrade puteti gasi la magazinele de echipament longboarding.

Aveti grija cum si pe unde va dati, remember … safety first.

4 COMENTARII

  1. Daca va căutați manusi de slide , cele mai ieftine din tara si proaspăt scoase de la cuptor
    Recomand IDLE slide gloves : facebook.com/idleromania

  2. Salut, pentru un incepator intr-ale longboard-ului sau skateboard-ului, ce fel de longboard recomandati pentru oras (cruising), la 1.85 m, 81 kg ?
    Multumesc,
    Alex

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine longboard-uri din Romania | piese si accesorii

Longboarding-ul este un sport super fun, relativ nou la...

Dispozitii legale privind arcurile cu sageti

Arcul cu sageti inca reprezinta pentru anumiti oameni o...

Unde poti face scuba diving in Romania | centre scufundari, cursuri si magazine

Scuba diving in Romania ... suna bine, chiar foarte bine....