AcasăUtileSfaturi / How toLectia 2. Cum sa iti alegi bootsii pentru snowboard

Lectia 2. Cum sa iti alegi bootsii pentru snowboard

cum alegi bootsii pentru snowboardAzi in lectia a 2-a din cadrul cursului de snowboarding initiat de extremeaddict.ro vorbim despre cum sa alegeti botsii pentru snowboard.

Daca stii deja cum sa iti alegi bootsii pentru snowboard, intra in lista de Magazine de echipament sportiv de iarna disponibila pe site-ul nostru.

In acest articol ne vom adresa in special incepatorilor. Alegerea bootsilor pentru snowboarding cred ca ar trebui sa fie primul pas in alegerea echipamentului, in functie de ei sa alegeti apoi legaturile si placa potrivita.

Va aratam care sunt tipurile de bootsi, prin ce se deosebesc si apoi trecem la alegerea acestora. In principiu sunt 2 mari grupe de bootsi, si anume soft boots* si hard boots*.

1.1 Tipuri de bootsi soft:

Boots cu sireturi normale,
– Boa boots un alt model care in loc de sireturile traditionale foloseste cabluri de otel si un sitem de rotire pentru strangerea acestora,
Speed Lace system unde sunt unu sau doua manere singur prinse la capatul fiecarui siret (unul pentru partea de jos si unul pentru partea de sus a boots-ilor) pur si simplu trageti de ele si ati strans bootsii.Tipuri de bootsi pentru snowboarding

ciorap bootsi snowboardExteriorul bootsilor pentru snowboarding trebuie sa fie impermeabil, mentinand interiorul uscat, pentru ca stati toata ziua cu ei in zapada, iar zapada inseamna apa, cel putin asa am invatat noi la scoala. Talpa ar trebui sa aiba ceva zimti de cauciuc pentru a nu aluneca pe zapada atunci cand urcati / coborati partia.

In afara de sistemul de strangere al boots-ilor din exterior, botsii au sireturi si pe interior. In interior se afla “ciorapul” (captuseala – in engleza “liner”*) care strange practic glezna si laba piciorului prin intermediul unor bureti strategic pozitionati.

Anumiti bootsi se formeaza pe picioarele celor care ii poarta, la caldura adica thermofolded sau prin purtare molded. De preferat ar fi ca ciorapul din interior sa fie detasabil de boot, asfel putand fi spalat mult mai usor.

1.2 Bootsii hard

Bootsii hard sunt asemanatori cu cei folositi la ski (claparii) sunt foarte rigizi de obicei din plastic, sistemul de strangere fiind cu clapete din material plastic, folositi pentru stilul alpine. Acest tip de bootsi necesita legaturi speciale si anume plates bindings* (legaturi plates).

2. Alege bootsii dupa marime

Bootsii de regula au marimile trecute in unitatile U.S. Folositi tabelul de mai jos pentru a alege marimea potrivita.

marimi bootsi pentru snowboardBootsii nu trebuie sa fie ficsi dar nici prea mari, alegeti bootasii cu o jumatate de numar mai mare dacat purtati in mod normal la pantof. Fiti atenti, nu exagerati, jumatate de numar nu inseamna 2 sau 3 numere in plus.

Posibil ca numerele sa nu se resprecte la anumite modele, probati bootsii si vedeti cum va simtiti in ei. Nu va luati bootsii in ideea ca o sa purtati sosete de lana sau 2-3 perechi de sosete flausate, nu va vor ingheta picioarele, asa ca stati linistiti in aceasta privinta.

3. Alegeti bootsii in functie de nivelul si stilul de dat

In functie de nivelul la care va dati trebuie sa alegeti bootsi mai moi sau mai rigizi, de exemplu daca sunteti incepatori aveti nevoie de bootsi mai moi, mai “permisivi”, acestia va vor ajuta mai mult la inceput.
Dupa ce ati invatat miscarile de baza si stiti sa controlati destuil de bine placa pe partie puteti trece la bootsi mai rigizi care va vor ajuta sa progresati in acest sport.

In functie de stilul de dat puteti alege bootsi hard pentru stilul alpin* (freecarve) acestia sunt cei mai rigizi, pentru stilul freestyle alegeti bootsi moi iar pentru stilul freeride alegeti bootsi undeva intre, nici foarte rigizi dar nici moi.

Bootsi pentru fete sau baieti

Bootsii pentru fete sunt diferite fata de bootsii pentru baieti. Pentru detalii intati pe diferenta dintre bootsii de snowboarding pentru fete si pentru baieti

Ati ales corect bootsii ?

Cand mergeti la un shop de snowboarding incearcati mai multe perechi diferite de bootsi, gasiti bootii cei mai confortabili pentru ca ei vor face legatura cu restul echipamentului. Cuvantul cheie in alegerea boots-ilor este “confortul”.

Incaltati botsii pentru cateva minute, strangeti bine sireturile (cat sa nu miste piciorul in ei) si faceti cativa pasi, cateva tumbe, flip-uri, o roata, sau ce scheme mai stiti voi de la ora de sport :) Nu conteaza atat de mult culoarea lor sau sa arate cool pe partie, cat conteaza confortul sau raspunsul pe care-i ofera.

Verificati daca ati facut alegerea corecta cu bootsii, strangeti sireturile si puneti presiune doar pe varfuri (stati pe vione si presati pe varfuri prin indoirea genunchilor), calcaiele tb sa stea cat mai fixe, sa nu se ridice de pe talpa iar partea din fata cu sunt sireturile trebuie sa suporte greutatea corpului. Daca e asa, inseamna ca ati facut alegerea potrivita.

Sunt multe branduri “out there” asa ca aveti de unde alege. Faceti o excursie in cateva magazine de snowboard si alegeti-va bootsii. Vezi lista de magazine de echipament de iarna din Romania.

Gata, asta e, acum stiti sa alegeti si bootsii.

____________________________________________
Stati aproape de extremeaddict.ro pentru a afla noutatile din lumea sporturilor extreme, atat despre snowboarding cat si despre multe alte sporturi. Nu uitati sa va inscrieti la newsletter (banner situat in partea din dreapta sus a fiecarei pagini) pe extremeaddict.ro pentru a primi o portie zilnica de sport extrem pe e-mail.

* Pe masura ce scriem acest curs construim si dictionarul de termini din snowboarding, daca nu stiti ce inseamna un cuvant cautati in dictionarul nostru.

Lectii scrise pana acum:

Lectia 1. Despre snowboarding
Lectia 2. Cum sa alegi bootsii pentru snowboard
Lectia 3. Cum sa alegi placa de snowboard
Lectia 4. Cum sa alegi legaturile pentru snowboard
Lectia 5. Cum sa reglezi legaturile pentru snowboarding
Lectia 6. Cum alegeti echipamentul outwear pentru snowboarding

extremeaddict
extremeaddict
Sunt pasionat de sport, cu o vastă experiență în domeniu. Prin extremeaddict.ro lansat pe 17 martie 2009, împărtășesc cu cititorii informații valoroase, bine documentate și perspective autentice, având ca scop să ofer un conținut de calitate și să inspir comunitatea în jurul acestei pasiuni.

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine cu echipament schi si snowboard din Romania

Pentru pasionatii sporturilor de iarna, ne-am gandit sa facem...

Skateboard pentru incepatori | lucruri de baza in skateboarding

Ai ajuns pe articolul "skateboard pentru incepatori" dedicat celor...

Lectia 5: Cum sa iti reglezi corect legaturile pentru snowboard

Azi, in lectia 5 din cadrul cursului online de...

Ateliere de reparatii pentru echipamente schi si snowboard

Am facut o lista cu ateliere de intretinere si...