Parkour (deseori prescurtat PK) este o disciplina fizica de origine franceza, in care practicantii trebuie sa treaca de orice obstacole iesite in cale, prin gasirea celui mai eficient si mai rapid mod de a ajunge de la punctual A la punctual B cat mai repede, fara intreruperi si in viteza, folsind doar mijloacele propriilor corpuri.
Acest sport se mai numeste si l’art du deplacement/ the art of movement/ arta miscarii sau chiar free-running. Termenul “parkour” este derivat din franceza “parcours du combattant” in traducere insemnand “curs cu obstacole” fiind inventat de unul dintre primii practicanti ai acestui sport extrem.
Freerunning este termenul folosit de Sebastien Foucan in documentarul Jump London pentru a se referi la parkour, termen care a ajuns ulterior sa descrie un sport bazat pe acrobatii, diferit de disciplina originala Le Parkour.
Practicantii acestei discipline se numesc traceuri. Sportul e practicat indeosebi in zonele urbane, implicand sarituri pe, de pe, prin si in jurul obstacolelor cum ar fi balustrade, scari, stalpi, pereti, copaci, cladiri etc. Ei considera acest gen de antrenament un mod de eliberare din constrangerile impuse de alte sporturi standardizate cat si unul de depasire a limitarilor autoinduse.
Parkour face parte din categoria “wow!” a sporturilor extreme. Practicarea acestei discipline nu necesita purtarea unui echipament special, terenuri amenajate, obstacole pregatite de inainte sau altele.
Parkour este foarte simplu, deplasarea fluida dintr-un loc in altul, la care se adauga fuga, viteza, catarari, sarituri, miscari spectaculoase si eficiente, imaginatia, improvizarea si alte tehnici complexe. Daca sportul “parkour” practicat de tine nu cuprinde elementele enumerate mai sus, atunci inseamna ca faci fitness.
Parkour este mai mult o disciplina fizica decat un sport extrem, inspirata de miscarea corpului omenesc.
Terminologie in parkour
– Traceur: Practicant de parkour. Termenul provine din verbul “tracer” care in limbajul de argou francez inseamna “a scapa”, a evada sau a ajunge undeva rapid prin fuga sau pe bicicleta sau cu masina, a te grabi.
Tehnici de baza in Parkour:
– Demi Tour | Turn: Folosit pentru plasarea pe cealalta parte a unui obstacol ca sa poti trece la urmatorul.
– Franchissement | Underbar: Saltul printr-un spatiu ingust cu picioarele in fata si ajutat de maini pentru stabilitate.
– Laché: Lacher inseamna literal a da drumul. Cand atarni de un obstacol si cazi ca sa te prinzi de altul.
– Passement | Salt | Speed: Termenul general pentru orice tip de salturi peste obstacole.
– Saut de Chat | Saltul pisicii | Kong: Ne lansam, punem mainile pe obstacol, aducem picioarele la piept dupa care impingem si cu mainile – in acest moment picioarele sunt incadrate de maini si trec printre ele pentru o aterizare pe cealalta parte a obstacolului.
– Passe Muraille | Wall Climb: Trecerea peste ziduri inalte sau obstacole similare.
– Planche | Ridicare: Sa ajungi din atarnat intr-o pozitie deasupra obstacolului.
– Reverse | 360 : Un tip de salt folositor cand te afli la un unghi diferit de obstacol sau cand esti foarte aproape de obstacol.
– Roulade | Rostogolire: Rostogolirea diagonal pe spate folosita pentru transferul de inertie/energie din salturi.
– Saut de Bras | Saritura cu brate | Cat Leap : Aterizarea pe un obstacol in atarnat/ghemuit, mainile apuca marginea si astfel sustin intreg corpul.
– Saut de Détente | Saritura in lungime: Saltul dintr-un loc in altul peste o distanta/lacuna.
– Saut de Fond | Saritura de fond: Un salt undeva jos urmat de obicei de o rostogolire.
– Saut de Précision | Saritura de precizie: Un salt de pe un obiect pe un altul ingust/mic.
– Tic Tac: impingi cu un picior pe un obstacol, de obicei un zid, pentru a putea trece peste alt obstacol.
Pentru mai multe informatii despre parkour puteti intra pe:
parkour.net – forum despre parkour
parkour blog – blog oficial parkour by David Belle
Filme in care se practica acest sport: Banlieue 13 (2004) (2009), Yamakasi (2001).
Jocuri: Prince of Persia si altele