AcasăsporturiAlte sporturiFreestyle Football

Freestyle Football

Freestyle FootballFreestyle Football este un sport ce consta in jonglarea si coordonarea mingii (de fotbal de obicei, dar nu neaparat) cu diferite parti ale corpului, in moduri cat mai originale si variate.

Desi termenul ‘football’ apare in denumirea acestui sport, trebuie mentionat ca acesta nu are aproape nicio legatura cu jocul de fotbal. Elementele de freestyle football nu pot fi aproape niciodata folosite intr-un meci de fotbal, cel putin nu cu un folos concret in joc. Totusi asta nu inseamna ca un freestyler nu poate fi si un bun jucator de fotbal sau invers.

Sa jonglezi pe tibii, din picioare sau de jos, pe calcaie, genunchi sau umeri, sa blochezi mingea in anumite posturi ingenioase, intre genunchi, pe umar, pe cap, piept, tampla sau chiar pe talpa piciorului, acestea sunt cateva executii si elemente cu care te poti mandri ca esti football-freestyler.

Maradona ar putea fi considerat primul freestyler care a existat vreodata. Cu un talent nativ, tehnica impecabila si control desavarsit asupra balonului de fotbal, argentinianul putea jongla mingea pe picior genunchi si cap ore in sir inca de cand avea doar 12-13 ani. Sunt deja celebre filmuletele de pe internet cu el jongland mingea pe cand era doar un copil, cu o lejeritate incredibila.

El facea scheme care mai tarziu au fost denumite specific, de breasla freestylerilor. ATW (around the world) de exemplu, este schema cea mai cunoscuta in prezent si pe care Maradona o facea fara probleme in anii ‚80. Cand majoritatea de abia puteau sa jongleze pe cap, el jongla pe umeri, dand mingea la 5-10 metri in aer, fara sa piarda controlul, si cand o oprea pe cap, tinand-o in echilibru, incepea sa se deplaseze cu mingea lipita pe cap mergand absolut normal, si toate acestea, fara sa foloseasca super-glue :)

De atunci, freestyle-ul a tot evoluat, devenind foarte popular in tari europene ca Anglia, Franta, Olanda, Polonia.
In freestyle nu exista limite
, iar atunci cand crezi ca le-ai vazut pe toate, se mai gaseste un freestyler care sa vina cu ceva nou si spectaculos.

Aceasta disciplina ar putea fi impartita in anumite categorii, in functie de tipul de scheme executate:
Airmoves, mingea ramane in aer-> de aici denumirea AIR (aer) MOVES (miscari), ex. trick ATW
Combos, legarea mai multor trick-uri individuale inseamna o combinatie
Lower-body-tricks, trick-urile sunt facute cu picioarele (partea de jos a corpului)
Sitdown tricks, trick-uri cu mingea stand asezat, se poate folosi orice parte a corpului
Upper body tricks, jonglarea mingii cu partea de sus a corpului (upper body), cu cap, umeri, ceafa sau piept.

Ar mai fi inca o categorie, mai putin raspandita si abordata in randul freestylerilor – Groundmoves – a face scheme cu mingea aceasta fiind in contact permanent cu solul.
Acest tip de miscari cu mingea din aceasta categorie, aduce mai mult cu jocul de fotbal, fiind foarte folositor jucatorilor de futsal sau fotbal pe teren redus in special.

Articol scris de Alexandru Stan. tks man!

Galeria video

http://www.youtube.com/watch?v=vPNLR81HLrA

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua ! Unde îmi pot înscrie copilul în vârstă de 12 ani care activează la la un club de fotbal din București pentru dezvoltarea calitatii individuale (este mijlocaș stânga și câteodată atacant). Mulțumesc !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine longboard-uri din Romania | piese si accesorii

Longboarding-ul este un sport super fun, relativ nou la...

Dispozitii legale privind arcurile cu sageti

Arcul cu sageti inca reprezinta pentru anumiti oameni o...

Unde poti face scuba diving in Romania | centre scufundari, cursuri si magazine

Scuba diving in Romania ... suna bine, chiar foarte bine....