Zorbing

zorbingZorbing-ul este un “nou” sport extrem aparut in Romania, de ce spun “nou”? Pentru ca se practica de ceva vreme in USA, Germania, Anglia, Ungaria si in multe alte locuri.

Acest sport extrem Zorbing-ul provine din Noua Zeelanda, taramul bunji jumping-ului si se practica prin rostogolirea pe o panta (si nu numai) a 2 persoane (sau una) cu ajutorul unei mingi gonflabile numita zorg (sfera transparenta) fara vanatai sau alte lovituri.

Stati ca aici incepe partea interesanta!

Sfera gonflabila are un diametru extrerior cuprins intre 2,6 si 3,8 metri si este format din doua straturi (interior si exterior) subtiri de poliuretan termoplastic (TPU – 0,8 mm/ 1 mm) prinse intre ele prin intermediul catorva sute de corzi de diferite culori. In spatiul dintre cele doua straturi se pompeaza aer, pentru a se asigura protectia celor care practica sportul, impactul cu pamantul fiind absorbit de perna de aer dintre cele 2 sfere.

Mingea gigantica pentru zorbing este transparenta, foarte rezistenta la zgarieturi, temperaturi extreme (-20 si +50 grade), foarte flexibila, cantareste in jur de 76 kg si poate atinge viteza de 52 km/h (record mondial).

In interiorul sferei gonflabile se afla spatiul (un balon mai mic) in care stau cei care practica acest sport. Zorbing-ul se poate practica cu una sau doua personae in interioar. Cei aflati in interior sunt asigurati prin intermediul unor centuri confectionate dintr-un material foarte rezistent.

Dupa ancorarea practicantilor de Zorbing, sfera gonflabila este impinsa catre vale pentru a putea prinde viteza, ea se va opri atunci cand va ajunge intr-o zona plata.

Zorbing-ul intra in categoria sporturilor extreme sigure, oferind siguranta 100% a celor care il practica, in decursul timpului neinregistrandu-se nici un accident.

Zorbing-ul se poate practica pe gheata, gazon, apa, pamant sau zapada, pe pante cu o inclinatie intre 5 si 30 de grade. In Noua Zeelanda exista chiar “partii” special amenajate pentru zorbing, cu instalatii de urcare a toate alea.

O alta varianta de zorb este fara centruile din interior si este recomandata doar pentru o singura persoana. In sfera interioara se afla putina apa iar cel care se afla in interor poate alerga, rostogoli, roti dupa bunul plac.

Sportul se poate practica fie apeland la diverse firme care inchiriaza aceste mingi ciudate, fie va puteti cumpara propria sfera gonflabila. Pretul unui zorb este in jur de 2700 euro. Ieftin :)

Atentie!! Acest sport nu este recomandat persoanelor cu probleme de inima, femeilor insarcinate, persoanelor care sufera de claustrofobie sau cu tulburari de comportament.

8 COMENTARII

  1. se practica si in Bucuresti in parcul Al.I.Cuza .
    intra pe facebook.com/zorbing.romania
    click pe “despre” stanga sus.
    am eu una de vanzare daca te intereseaza 1/2 din pretu’ pietii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine longboard-uri din Romania | piese si accesorii

Longboarding-ul este un sport super fun, relativ nou la...

Dispozitii legale privind arcurile cu sageti

Arcul cu sageti inca reprezinta pentru anumiti oameni o...

Unde poti face scuba diving in Romania | centre scufundari, cursuri si magazine

Scuba diving in Romania ... suna bine, chiar foarte bine....