Sporturile de iarna (ski, snowboard si chiar sanius) pe cat sunt de faine pe atat sunt si de periculoase. Cele mai intalnite accidente pe patie sunt la nivelul genunchiului – entorsele – care sunt insotite de rupturi ale ligamentelor si meniscurilor.
A venit, a venit … iarna, in sfarsit, la munte ninge si sunteti nerabdatori sa mergeti pe skiuri sau placa cat mai repede. Ar fi bine sa aruncati un ochi pe acest articol, ar putea sa va ajute sa evitati accidentele pe partie si sa stiti cum procedati incazul accidentarii.
Traumatismele specifice sporturilor de iarna (ski si snowboard) sunt cele de la nivelul genunchiului – entorsele – care sunt insotite de rupturi ale ligamentelor si meniscurilor. De asemenea, sunt frecvente si fracturile care apar la nivelul gambei, iar la snowboarderi si la nivelul membrului superior.
Vezi ce trebuie sa stiti inainte sa mergeti la partia de ski si snowboard cu prietenii sau familia.
Traumatismele osteo-articulare care se produc frecvent pe partiile de schi sunt direct proportionale cu starea partiilor si durata sezonului de iarna.
Accidentarile nu sunt mai frecvent asociate cu skiul sau snowboardul, ci depind de gradul de pregatire a sportivului. Oricare sport poate deveni periculos daca este facut de cineva care nu este antrenat si care incepe sa practice fara instructor sau echipament adecvat.
Daca te dai pe ski-uri, vezi si articolul despre cum sa iti alegi echipamentul potrivit pentru Ski.
Daca te dai pe snowboard, vezi articolul despre cum sa-ti alegi echipamentul pentru snowboard.
„Cele mai multe probleme apar, in primul rand, din cauza pregatirii fizice deficitare si, apoi, de la echipamentele inchiriate care sunt gresit fixate. De foarte multe ori, persoanele incepatoare tind sa epateze si, atunci cand se duc la centrul de inchirieri, supraliciteaza si declara ca sunt schiori mai buni decat in realitate. Fiind fara experienta necesara, ei tind sa isi fixeze foarte strans echipamentul, iar atunci cand cad, schiurile nu mai sar din picior si apar traumatismele. Sfatul meu este ca ei sa aleaga partii a caror dificultate este in conformitate cu gradul lor de pregatire si sa adapteze mereu viteza.” – mentioneaza Dr. Predescu.
Leziunea ligamentului incrucisat anterior (LIA).
Schiul este unul din sporturile care predispun la ruperea LIA, unul din cele 4 ligamente mari ale genunchiului, cu rol de stabilizator al articulatiei. In cazul traumatismelor severe, ligamentul este fortat, suferind intinderi pana la rupturi partiale si complete.
Leziunile de menisc
Leziunile de menisc sunt cel mai frecvent tip de traumatism la nivelul genunchiului. Frecvent, apar ca urmare a unei miscari bruste de rasucire a genunchiului. De obicei, genunchiul se umfla la cateva ore dupa traumatism.
Durerea apare in special cand piciorul este in extensie si frecvent este moderata si poate sa nu afecteze considerabil activitatile zilnice ale pacientului. Durerea severa apare atunci cand un fragment de menisc ramane intre femur si tibie.
Ce caracteristici au traumatismele articulare la copii?
Spre deosebire de adulti, copiii sunt mai elastici ceea ce face ca traumatismele articulare sa fie mai usor de suportat. Insa, o mare problema in randul acestora sunt traumatismele la nivelul genunchiului care de multe ori sunt neglijate.
Spre exemplu, se poate omite o ruptura de menisc care trebuie suturata de urgenta artroscopic pentru a permite dezvoltarea normala a genunchiului.
Din fericire, in cazul copiilor, pe primul plan raman totusi solutiile de tratament mai usoare care presupun imobilizarea pentru o perioada scurta de timp a articulatiei traumatizate, dar acest lucru trebuie facut numai in urma unui consult de specialitate.
___
Cititi tot articolul pe www.reginamaria.ro
Mai sfaturi utile despre ski si snowboard gasiti aici