Rockering-ul se refera la modul in care va configurati rolele (rotile) pentru a avea un control mai bun in mers, stabilitate la viteze mari, pentru a lua mai usor curbele sau pentru a face trickuri mai usor.
Rockering-ul se poate face folosind roti de diverse dimensiuni, fie prin modificarea saibelor hexagonale ale framului (daca rolele permit acest lucru). (ex. Power Slide Cell) Dimensiunile rotilor sunt orientative.
Hai sa incepem cu setup-ul normal, adica modul “flat”, inseamna ca toate rotile au aceeasi dimensiune. Cele mai multe role sunt vandute cu acest setup, deoarece ofera o stabilitate buna la viteze mari, un echilibru bun in mers dar in schimb va limiteaza mult miscarile. Este o configuratie foarte buna pentru incepatori.
Daca deja folositi acest setup si vreti sa incercati si alte variante, va trebui sa schimbati o parte din roti sau chiar pe toate. Nu uitati ca poti simula rockering-ul cu saibele framului.
Cum se face rockering si cum se comporta in mers?
Cel mai simplu setup este “HiLo”. Acest setup muta centrul de greutate al corpului putin mai pe fata, astfel corpul fiind in permanenta in pozitie de sprint. E o pozitie destul de confortabila si va poate ajuta mult in cazul in care aveti probleme cu echilibrul (aveti tendinta sa cadeti pe spate). Stabilitate si manevrabilitate destul de bune la viteze mari.
Urmatorul setup este “Front Rocker” Ofera posibilitatea de a merge fie pe cele 3 roti din spate fie pe primele doua roti din fata. Este un setup foarte bun pentru stilul de strada, in cazul in care sunt denivelari, gropi in asfalt roata mai mica din fata va ajuta sa treceti peste ele mult mai usor tinand astfel directia. Manevarabilitate buna in mers.
Trecem mai departe la “Full Rocker” sau banana rocker. Aici avem rotile extreme, din fata si din spate mai mici si rotile din mojloc mai mari. Contactul cu solul se face de fiecare data pe maxim 2 roti. Forma rotilor seamana cu patina de la ice skateing, fiind un setup indicat pentru slalom si practicantii de hockey. La viteze mari rolele devin destul de greu de controlat, dar in acest caz nu se pune problema vitezei pe distante mari.
Pentru specialisti, setup-ul “Anti rocker” sau inverse rocker este cea mai buna varianta. Este setup-ul folosit pentru stilul agresiv, avand rotile din fata si spate mai mari iar rotile din mijloc mai mici.
In acest caz rotile din mijloc nu prea sunt folosite, motiv pentru care se inlocuiesc cu roti speciale sau bucati din plastic.In mijlocul celor 4 roti frame-ul este “deschis”, lucru care le deosebeste foarte mult de alte tipuri de role, rolele agresive nefiind facute pentru plimbat in parcuri ci pentru sarituri, trick-uri, rampe, tevi, scari si ce se mai iveste in cale.
!! Skating-ul este o activitate periculoasa, purtati protectii cand va dati. Aveti grija cum folositi informatiile de mai sus, noi un ne asumam responsabilitatea in cazul in care incercati aceste variante sau faceti setup-uri gresite. Aveti grija la viteza si la locurile in care va dati. Go skate.
Intra si pe lista noastra de magazine de role din Romania, daca vrei sa iti cumperi accesorii sau piese.