AcasăsporturiAlte sporturiKiiking | leaganul extrem

Kiiking | leaganul extrem

kiiking | leaganul uriasCine nu-si aduce aminte de vremurile fericite din copilarie in care fiecare dintre noi avea acasa sau cel mai probabil in curtea bunicilor un leagan improvizat?

Chiar si la varste mai inaintate unii dintre noi ar vrea sa reinvie sentimentul acela de libertate oferit de balansul leaganului si ne uitam cu jind ca copiii de prin parcuri care „se dau” in ele.

Ado Kosk s-a gandit si la cei amatori de senzatii tari si a inventat in 1997 Kiiking-ul. Kiiking-ul este un sport extrem aparut in Estonia, si este poreclit „leaganul pentru copiii mari”. Desi era practicat in Estonia inca din secolul al XIX-lea, abia un secol mai tarziu a fost exploatat cum se cuvine.

Kiiking este de fapt un leagan mare, cu manere de otel care-i permite aspirantului sa faca o rotatie de 360 grade peste bara de sus. Mai bine spus kiiking iti permite sa te inalti indeajuns de sus, incat sa te dai peste cap si sa-ti indeplinesti visul din copilarie de „a zbura cat mai sus spre cer”.

In limba estona a te legana inseamna „kiik” iar a te legana in jurul axului leaganului inseamna „kiiking”. Kiiking-ul incepe de fapt atunci cand picioarele iti sunt mai sus decat capul.

Persoana este fixata de leagan, fiind legata de maini si de picioare cu niste centuri de siguranta. Cel din leagan incepe sa isi faca avant, indoindu-si genunchii si apoi revenind la o pozitie “in picioare”, realizand astfel o miscare larga, ca in cele din urma, sa reuseasca sa se dea peste axul leaganului.

Pentru cei care isi doresc mai multa adrenalina de la acest sport Ado Kosk a inventat un leagan cu brate telescopice care se lungesc gradat cu cat bratele leaganului sunt mai lungi.
Cand esti in pozitia de perpendiculara cu solul, cu capul in jos si picioarele in sus pregatindu-te sa-ti dai drumul pe partea cealalta, trebuie sa fie o super senzatie.
Inca de la „inventarea” acestui sport extrem s-au organizat multe competitii majoritatea in Estonia unde exista si Uniunea estoniana de Kiiking pentru iubitorii acestui sport. Pentru cei care doresc sa faca parte din aceasta uniune adresa este: Estonian Kiiking Union

Daca totusi Estonia nu iti este pe plac pentru a merge sa incerci kiiking poti alege Finlanda, Suedia sau Belarus.

Nu oricine se poate da in kiiking. Un candidat perfect are intre 75-85 kg, multa forta pentru a se putea roti peste ax. Fara o tehnica buna, nu faci altceva decat sa te balangani putin, sa ramai fara respiratie si sa te inrosesti la fata.

Kiiking-ul este un sport extrem care imbina forta fizica, viteza si inaltimea si poate da palpitatii serioase si unui simplu spectator.

Deci daca te-am convins sa incerci acest sport extrem contacteaza Uniunea estoniana de Kiiking si cine stie poate vei stabili un nou record national sau mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine longboard-uri din Romania | piese si accesorii

Longboarding-ul este un sport super fun, relativ nou la...

Dispozitii legale privind arcurile cu sageti

Arcul cu sageti inca reprezinta pentru anumiti oameni o...

Unde poti face scuba diving in Romania | centre scufundari, cursuri si magazine

Scuba diving in Romania ... suna bine, chiar foarte bine....