AcasăsporturiCiclismCum sa va ingrijiti bicicletele MTB

Cum sa va ingrijiti bicicletele MTB

Bicicleta visurilor voastre este murdara, dupa o tura la munte sau la o competitie prin padure si vreti sa o curatati sa o aveti intr-o stare cat mai buna pentru cat mai mult timp. Ce e de facut? In acest articol va dam cateva sfaturi despre cum puteti sa va ingrijiti bicicletele MTB.

Daca inca nu aveti o bicicleta si nu stiti ce, care, cum sa o alegeti pe cea potrivita, intrati pe articolul “cum sa-ti cumperi o bicicleta MTB” si apoi faceti o vizita pe lista cu “magazinele de biciclete” din Romania.

Bicicleta ta MTB este noua?

Cutie unelte bicicletă 900 Cutie unelte bicicleta 900

Noi am ales trusa aceasta. Cutie de unelte conţine 40 de piese, cu 43 de funcţii. Se fixează cu uşurinţă în cutie, pentru transportare uşoară.

Pret: 350 lei

Daca bicicleta e noua dupa primele saptamani de plimbat trebuie sa-i faceti o “revizie” (de control). E bine si pentru bicicleta si pentru siguranta voastra. Asta inseamna ca ar trebui sa faceti cateva verificari pe ici pe colo. Toate piesele noi se mai lasa la inceput, se slabesc, altele se rod putin prin folosire, nu au fost stranse bine de la inceput si tot asa.

Vei avea nevoie de o trusa de scule, una basic o sa fie suficient pentru acest pas. Va recomandam o cutie cu unelte de aici, contine unelte pe care o sa le folosesti mult timp de acum inainte.

Verificat frane, un lucru foarte important pentru ca in ele va puneti baza atunci cand mergeti pe strada si actionati franele, strans angrenaj, verificat pedale si furca.

Curatarea lantului si angrenajuluiCuratarea lantului si angrenajului se poate face cu un spray gen Water Displacement pentru eliminarea umezelii sau varianta mai cip: stergerea cu alcool, lasati cateva minute pentru uscare si apoi ungeti cu cateva picaturi de ulei de masina. Rugina e cel mai mare dusman al componentelor metalice. Alege de aici un spray de lant pentru bicicleta ta.

De preferat ar fi sa nu lasati bicicleta sa scartie pe toate partile inainte sa va ocupati de ea. NU lasati bike-ul intru-un colt al garajului sau balconului si sa se depuna praf serios pe ea.

Cadrul, rotile si furca le poteti intretine cu o carpa umezita, dar apoi sa le stergi cu o carpa uscata (in principiu aceste piese sunt de aluminiu, dar daca sunt din alte materiale aveti grija sa nu rugineasca)

Furca daca e cu arcuri nu trebuie sa va agitati prea tare cu ea, bratele metalice (portiunile argintii) trebuie sa le stergeti la cateva saptamani, nu chiar la fiecare plimbare, pentru a nu lasa praful sa intre la arcuri.

curatare frana disc bicicleteDaca bratele sunt imbracate cu tub-uri de cauciuc aveti grija sa nu fie perforate si sa patrunda la arcuri praf sau umezeala. Din cand in cand cu o seringa puteti injecta cateva picaturi de ulei de masina in bratele furcii, dar nu exagerati cu uleiul.

La franele pe saboti sa aveti grija ca sabotii sa calce bine pe jenti si cursa manetelor de frana sa fie undeva pe la mijloc. Daca aveti frane pe disc nu va bagti pe acolo sa strangeti toate suruburile. Pentru inceput apelati la o persona cunoscatoare in domeniu, sau daca aveti garantie la frane/bicla mergeti la magazin si o sa rezolve ei problema.

Important: nu ungeti discurile sau placutele de frana cu uleiuri sau vaselina pe motiv ca scartaie cand puneti frana, pentru ca nu vor mai tine franele. Daca ati facut deja acest lucru, trebuie sa desfaceti si sa stergeti foarte bine placutele si discul. Apoi puneti putina apa pe disc si o sa mearga ca prima data.cum umfli rotine la bicicleta

Recomand sa nu strangeti spitele cand sunt slabite pentu ca ristcati sa descentrati rotile, aici chiar tb sa apelati la un specialist in cazul in care rotile sunt descentrate.

Umflatul rotilor. Aveti grija sa nu bagati presiune prea mare in roti, camere pot iesi din cauciuc sau chiar exploda. Gasiti pe fiecare cauciuc, presiunea maxima sau recomandata.

Aveti grija cum strangi suruburile si piulitele, nu foarta foarte tare ca sa nu stricati filetul sau capul piulitelor, nu folositi chei, surubelnite uzate sau imbusi de alte dimensiuni decat cele indicate.

Si in rest, spor la pedalat!

Inca ceva, aveti echipament de protectie?
Daca nu, intrati pe lista cu magazinele de biciclete din Romania sa va echipati, poate gasiti si o promotie, da, chiar acum!

Articolul precedent
Articolul următor
extremeaddict
extremeaddict
Sunt pasionat de sport, cu o vastă experiență în domeniu. Prin extremeaddict.ro lansat pe 17 martie 2009, împărtășesc cu cititorii informații valoroase, bine documentate și perspective autentice, având ca scop să ofer un conținut de calitate și să inspir comunitatea în jurul acestei pasiuni.

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine de biciclete din Romania | echipamente, piese si accesorii

Am facut o lista de magazine de biciclete din...

Skateboard pentru incepatori | lucruri de baza in skateboarding

Ai ajuns pe articolul "skateboard pentru incepatori" dedicat celor...

Lectia 5: Cum sa iti reglezi corect legaturile pentru snowboard

Azi, in lectia 5 din cadrul cursului online de...