Snowdeck si Snowskate

5
931

.. din istoria sporturilor de iarna am descoperit ca primul “snow-thing” a aparut pe piata undeva in jurul anilor 1960 sub numele The Snurfer, considerat ca fiind prima generatie de snowboard.
The Snurfer se poate numi si snowskate, dat fiind faptul ca nici acesta nu este prevazut cu legaturi. Evident denumirile sunt discutabile.

Snowdeck-ul
(sau doubledeck skates)

snowdeck junkyardSnowdeck-ul este format dintr-o placa (the deck) avand forma identica cu cea a unui skateboard standard si cu un mic ski atasat dedesubt. Ski-ul de sub board inlocuieste axul si rotile skateboardului standard.

Snowdeck-ul la prima vedere este un snowboard fara legaturi sau as mai putea spune ca e un skateboard fara roti pentru zapad.

Spre deosebire de snowboard, snowdeck-ul nu are legaturi, picioarele riderilor sunt libere ca la skateboarding, in locul acestora snowdeck-ul are pe suprafata boardului benzi de cauciuc sau spuma pentru a mari aderenta dintre aceasta si incaltarile riderului.snowdeck

Se poate folosi pentru a aluneca pe zapada, railuri sau pe orice altceva se afla prin skate-parkuri, prin parcari, in spatele blocului, chiar si pe partiile de ski-snowboard (nefiind recomandat pentru carving) avand legata o “lesa” de o extrema a board-ului.

Snowskate-ul
(sau singledeck skates)

snowskateSnowskate-ul este o alta latura a acestui sport extrem. E format dintr-o singura placa ceva mai curbata la partile extreme, nose si tail.

Are un design mai simplu spre deosebire de Snowdeck, nu mai avem skiul atasat de board.

Snowskate-ul poate fi din material plastic, sau din lemn, fiecare avand avantaje si dezanataje, si aici ne referim la  cost, greutate, durabilitate, viteza si altele.snowskate

Snowskate-ul din plastic are un cost mai scazut fiind mai rezistent la lovituri, zgarieturi si alte alea, spre deosebire de cel din lemn care e mai rapid pe zapada, mai greu si mai putin rezistent datorita umezelii.

Concluzii pro si contra

Doubledeck snowskates

 1. pro – se manevreaza mult mai usor
 2. pro – mult mai interesant aducand mult a skateboard
 3. contra – cost mai ridiat

Singledeck snowskates

 1. pro – mai putin scumpe
 2. pro – usoare
 3. contra – se controleaza mai greu

Sunt cateva modele de snowdecks si snowskates care se plimba in voie si pe partiile din Romania. O parte din producatorii acestor boarduri: Burton, GNU, Salomon, Fuse, Premier, Lib Technologies, Flowlab si altii.

5 COMENTARII

  • salut danyel, esti putin pe langa subiect :)
   cel mai indicat ar fi sa intrebi pe forumul nostru in rubrica despre skate.

   sper sa reusesti sa sari pe skate pana la urma, toate bune

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here