AcasăsporturiAlte sporturiSlalom skateboarding

Slalom skateboarding

slalom skateboardingSlalom skateboarding a aparut prima data in Statele Unite si in Marea Britanie in anii 1960-1970. Primele placi de slalom erau inguste, din lemn, fibra de sticla sau plastic. Principiul sportului e unul simplu: ocolirea in viteza cit mai mare a unor pontoane asezate la distante mai mari sau mai mici.

Dupa o perioada de regres, in anii ‘90, slalomul a cunoscut o renastere de mare amploare in jurul anului 2000, cind foarte mult practicanti au inceput sa concureze mai ales in Statele Unite, Anglia, Germania, Suedia,Olanda si recent si in unele state din Europa centrala si de est.
In prezent exista patru probe in cadrul carora se concureaza la cupe internationale, campionate europene si mondiale: slalom special, hibrid, urias, super urias.

Slalom skateboarding in Romania

In Romania, din informatiile mele, singurul grup de practicanti de slalom skateboarding a fost in Sibiu si a inceput prin anii ‘80 sub indrumarea lui Fazekas Andras. Imi aduc si acum aminte prima data cind l-am vazut pe Andy trecind printre pontoanele din Parcul Sub Arini. Nu imi venea sa cred ca cineva poate face asa ceva. In afara de slalom, de doua-trei ori pe an, grupul mergea la Balea pentru downhill pe Transfagarasan.

slalom skateboard

Echipamentul era rudimentar, multi nu aveam nici macar casti sau manusi, iar placile erau facute de noi dupa un model stiut de Andy.

Pentru ca nu aveam grip-tape foloseam nisip peste care intindeam lac cu pensula. Apoi dupa anii ‘90 intilnirile au devenit mai rare, iar apoi sesiunile din Parcul Sub Arini au incetat complet. In momentul de fata singurul grup activ de slalom functioneaza la Oradea, iar principalul loc de intilnire e Parcul Petofi.

Echipamentnul necasar

Echipamentul pentru slalom skateboarding e unul special, compus dintr-o placa concava pe lungime, ascutita in virf si cu kicktail. Materialele din care se realizeaza placile in prezent variaza de la lemn (cele mai ieftine) la carbon (cele pentru profesionisti).

Axele sunt si ele speciale, in general cu axa fata foarte manevrabila in luarea virajelor si axa spate mult mai stabila, pentru aderenta. Speciale sunt si rotile, cu dimensiuni de la 66 mm la 75 mm, cu duritati diferite pe fata (mai dure pentru viteza) si spate (mai moi, pentru aderenta).

Record

De curand, sibianul Harris Wallmen, stabilit in prezent in Oradea a realizat primul record national la proba de 50 de pontoane: 12:34 secunde, vedeti clipul atasat.

Cat costa si de unde cumpar?

Un skateboard pentru slalom complet costa in jur de 850 ron si poate fi achizitionat de la magazinul online: www.slalom.ro. Tot aici gasiti si piese de schimb in cazul in care doriti sa upgradati ceva.

Aveti grija cum si pe unde va dati, rememger … safety 1st.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine longboard-uri din Romania | piese si accesorii

Longboarding-ul este un sport super fun, relativ nou la...

Dispozitii legale privind arcurile cu sageti

Arcul cu sageti inca reprezinta pentru anumiti oameni o...

Unde poti face scuba diving in Romania | centre scufundari, cursuri si magazine

Scuba diving in Romania ... suna bine, chiar foarte bine....