Windsurfing

windsurfingWindsurfing-ul poate insemna o plimbare relaxanta pe o mare fara valuri sau o doza serioasa de adrenalina obtinuta prin executarea diverselor trickuri, salturi, intoarceri si alte manevre. Acest sport a luat nastere in anii ’60 si este prezent in Romania de prin anii 90.

Ce este windsurfing-ul?

Un sport extrem de apa pentru care se practica folosind o placa (board) de 2-5 m lungime, propulsata de o singura vela atasata de placa cu o legatura rotativa si flexibila (Power-joint). Schimbarea directiei se face prin inclinarea sau rotirea velei si cantarea placii.

Acest sport este o combinatie de navigatie cu vela (de la care a luat vela) si surfing (de la care a imprumutat placa). Chiar numele “windsurfing” ne sugereaza un surfing actionat de vant, pentru a se deosebi de “surfing“ ce este actionat de val.

windsurfing teamDesi pare o mica ambarcatiune cu vela, windsurful ofera experiente deosebite fata de orice alt tip de ambarcatiune ce foloseste vela. Windsurf-ul a stabilit recordul absolut de viteza la ambarcatiunile cu vele.

Cu el se pot face sarituri, rasuciri, intoarceri inverse si alte manevre libere pe care nici o alta ambarcatiune cu vela nu le poate egala sau face. Este practicat in masa pentru agrement linistit pe apa, oferind foarta multa satisfactie.

Cand iesi pe apa uiti de toate grijile cotidiene, schimband complet mediul in care traiesti. Fiind un sport de mobilitate si echilibru, te mentine intr-o forma fizica excelenta.

In acest sport sunt solicitate toate grupele principale de muschi, astfel incat la sfarsitul unei zile de windsurfing, vei simti o placuta epuizare, premisa pentru un somn sanatos. Practica regulata te mentine intr-o forma excelenta.

In masura in care esti dispus sa avansezi, trebuie sa ai o buna pregatire fizica si o mare rezistenta la efort. Windsurfingul este considerat a fi cel mai extenuant sport din toate probele olimpice. Avansatii si cei ce participa la concursuri trebuie sa dea dovada de calitati atletice deosebite.

echipament windsurfing

Pe apa ei se deosebesc de ceilalti prin viteza, planaj, intoarcerile sub vant (jibe) sariturile si figurile libere pe care le executa. Toate acestea necesita insa o practica indelunga.

Echipamentul pentru windsurfing

1 placa (board)
2 vela
3 catarg (masts)
4 ghiuri (booms)
5 balene (battens) incluse in vela
6 talpa catarg (mast bases)
7 scota trapez (harness lines)
8 legatura flexibila (power joint)
9 scote diverse (rope rigging line)
10 scota ridicare
11 scripeti
12 fina

echipament windsurfing | imbracaminteImbracamintea si accesoriile adecvate pentru windsurfing:

1 costum neopren
2 centura trapez
3 pantofi neopren

Echipamentul nou costa intre 1000 si 4500 de euro, la care se mai adauga imbracamintea 150 si 700 euro. Acum recomandat ar fi sa nu se cumpere chiar un echipament complet nou.

Windsurfingul se poate practica pe apa, pe pamant sau nisip si pe zapada.
Sportul practicat pe pamant sau nisip se numeste dirt windsurfing, montand vela pe un mountainboard.
Sportul pe zapada se numeste snowsurf si se practica montand vela pe un snowboard.

Windsurfing-ul a evoluat destul de repede intr-un timp relativ scurt, asa ca asteptam in viitorul apropiat si alte metode de practicare a windsurfing-ului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine longboard-uri din Romania | piese si accesorii

Longboarding-ul este un sport super fun, relativ nou la...

Dispozitii legale privind arcurile cu sageti

Arcul cu sageti inca reprezinta pentru anumiti oameni o...

Unde poti face scuba diving in Romania | centre scufundari, cursuri si magazine

Scuba diving in Romania ... suna bine, chiar foarte bine....