Garmin Fenix 3-ul este unul din cele mai tari ceasuri multisport care mi-au trecut prin maini. Detin acest ceas de aproape un an si am spus ca ar fi cazul sa fac un mic review.
Ceasul este disponibil in mai multe variante iar pretul variaza in functie de accesoriile incluse (HR monitor), sticla cadranului si curea, dpdv software si hardware interior toate ceasurile sunt identice si au aceleasi functii. Recent a aparut si modelul cu HR built in.
De unde se pot cumpara? | Cumpara |
Toate variantele de Garmin fenix 3 si specificatiile tehnice le gasiti pe pagina garmin.com
Eu am luat modelul Fenix 3 Gray fara HR monitor, in pachet am primit ceasul, cureaua de silicon, incarcatorul USB si manualul de utilizare. In momentul achizitionarii dispozitivul HR era redus la jumatate, atunci nu m-a incantat, dupa mai multe utilizari ale ceasului m-am hotarat sa cumpar si HR-ul. Cele mai multe aplicatii pentru activitati sportive cer cel putin un sensor extern.
Ceasul arata foarte bine, un pic cam gros pentru anumite persoane dar foarte usor (85g) si comod. Merge foarte bine la tinuta sport sau casual, la o camasa sau ceva slim nu trece neobservat si este incomod. In imaginea de jos este comparat cu un Suunto Core.
Bateria tine foarte bine, dupa o incarcare completa, la o activitate sportiva outdoor cu GPS pornit timp de 6 ore, cu auto pause, notificari si vibratii pornite a consumat aproximativ 30% din baterie, lucru care nu mi se pare mult.
In postura unui smart watch se comporta aproape perfect. Imi ofera posibilitatea de a vizualiza toate notificarile telefonului direct pe ceas, pot controla apelurile, inclusiv sa apelez din ceas, pot controla muzica, camera foto, vizualiza starea vremii etc.
Pentru cele mai des intalnite activitati sportive, ceasul are aplicatii gata sa fie utilizate. Lista de aplicati se poate extinde fara probleme instaland aplicatii 3rd party sau chiar adaugand o aplicatie custom facuta direct din ceas. Toate activitatile pot fi customizate, cele neutilizate pot fi sterse (ascunse mai bine spus).
La pornirea unei aplicatii care utilizeaza GPS, ceasul incepe imediat scanarea satelitilor afisand statusul detectarii acestora. Localizarea se face prin modulul GPS propriu utilizand si datele salvate in urma sincronizarilor cu telefonul sau conectarii prin WiFi si computer.
Pornirea activitatii sportive nu este conditionata de detectarea locatiei prin GPS, detectarea satelitilor se poate intampla in timp ce ai inceput sa alergi spre exemplu.
Ceasul tine istoricul tuturor activitatilor (Personal Records) si ofera premii atunci cand se atinge un record nou. Daca esti o peroana activa poti ajunge sa detii o arhiva consistenta de premii.
Dupa finalizarea unei activitati sportive ceasul iti ofera statistici detaliate despre aceasta impreuna cu o “medalie” daca este cazul.
Fenix 3 iti urmareste activitatea 24 x 7 in mod automat, aici ma refer la pasi, distanta parcursa in mers, somn si calorii consumate. Are si o functie de Move alert care te anunta in cazul in care ai stat in acelsi loc prea mult timp cu scopul de a face miscare. Avand in vedere ca stau mult in fata PC-ului, alerta este bine venita chiar daca de multe ori o ignor.
Un istoric complet al acesor date este disponibil in aplicatia Garmin pentru mobil sau Garmin Connect pentru computer.
Ceasul ofera si o serie de widget-uri printre care calendar, busola, control muzica, vreme, notificari si altele. Pentru a accesa mare parte din widget-urile dependente de telefon, trebuie sa tineti aplicatia de mobil deschisa in background.
Incarcatorul Garmin Fenix 3
Incarcatorul este slim, se aplica pe spatele ceasului usor prin apasarea lateralelor. Producatorul Garmin spune ca a gandit incarcatorul pentru incarcare on the go. Pana acum nu am fost nevoit sa fac acest lucru.
Cat timp este la incarcat nu afiseaza notificarile, lucru care ma incanta foarte tare. Pe timpul incarcarii se poate selecta un mod de tip Mass Storage care blocheaza accesul la setari si afiseaza doar nivelul de incarcare sau un mod Garmin care permite utilizarea normala.
Despre software OS Garmin Fenix 3
Producatorul Garmin face releas-uri dese la noi versiuni de firmware, acesta fiind un alt lucru care ma incanta deoarece ma face sa cred ca cineva lucreaza intens la imbunatatirea softului.
Minusuri Garmin Fenix 3
- Dupa un an de utilizare intensa a picat cureaua de silicon, prima data inelul de prindere apoi cureaua in zona in care se prinde catarama. Pe ebay am gasit cureaua la un pret decent, la distribuitorii locali Garmin, o curea de silicon este in jur de 120 lei.
- Am observat totusi o problema cu notificarile de pe iPhone, acestea reapar pe ceas dupa un restart al ceasului si pe telefon nu au fost sterse notificarile (utilizez un iPhone 6). Problema se manifesta foarte rar si nu este atat de deranjanta.
- Denumirile automate ale activitatilor bazate pe coordonatele GPS (geolocation) sunt total eronate, problema raportata la Garmin, se intampla cu toate dispozitivele Garmin, nu exista solutie, de vina ar fi lipsa hartilor detaliate pe Romania.
- Pretul maricel, ceasul il gasiti la mai multe magazine din Romania, search pe google, preturi incepand de la 2150 lei.
Concluzie Garmin Fenix 3
Per total recomand ceasul, pana imi ajunge cureaua folosesc un Suunto Core si sincer imi lipsesc functiile fenix-ului.
Detalii pe pagina garmin.com