Snorkeling

snorkeling in romaniaPutem numi snorkeling-ul un sport extrem??
Snorkeling-ul
este sportul de scufundare/inot de suprafata cu ajutorul unei masti de scufundare si al unul tub numit snorkel.

Aceasta este mai mult o activitate recreationala, se practica in special in locuri in care se face si scuba diving in Romania.
Principalul punct de atractie al snorkeling-ului este posibilitatea de a observa viata subacvatica intr-un mod natural, fara echipament complicat si cursuri de formare cum sunt cele necesare pentru scuba diving – echipament.

snorkeling romaniaAcesta sport de “sight seeing” se practica la nivelul sau sub nivelul apei. Snorkeling-ul fiind un sport non-competitiv, putem spune ca e mai mult sau mai putin o activitate de agrement.

Snorkeling-ul nu necesita o pregatire speciala, ci doar capacitatea practicantilor de a inota si de a respira printr-un tub sub apa. Cu toate acestea, din motive de siguranta, cateva indicatii de instruire si de orientare primite de la un snorkler “experimentat” sau de la un magazin/centru de inchirieri echipamente snorkeling sunt bine venite.

Aceste instructiuni se refera in general la modul de folosire al echipamentului, indicatii de baza pentru siguranta, ce sa cauti, de ce sa se feresti cand esti in apa si cum sa conservi vietatile fragile din apa.

Ca si in cazul scuba-diving-ului este intotdeauna recomandat ca snorkeling-ul sub apa sa nu se practice singur, ci mai degraba cu un prieten, un ghid sau un grup de snorkleri.

echipament snorkelingEchipamentul  necesar snorkeling-ului este format din labe de cauciuc, snorkel (tub de respirat sub apa) masca de scufundat si optional swimfit. Acesta este si ABC-ul oricarui practicant de scuba diving. In apele mai racoroase swimfit-ul este de mare ajutor. Folosirea acestui echipament permite snorkler-ilor sa exploreze si sa observe cu usurinta atractiile subacvatice pentru mai mult timp.

Pentru ca tot suntem in zona scufundarilor, recomandam urmatoarele articole:
Scuba diving in Romania si Echipamentul de scubadiving

Echipamentul pentru snorkeling

echipament snorkeling | snorkelThe snorkel

Tubul, cu ajutorul caruia respiram la suprafata, este facut din material plastic are de obicei o lungime de aproximativ 30 de cm si un diametru interior cuprins intre 1,5 si 2 cm.

Poate fi in forma de L sau de J, la un capatul de jos avand un dispozitiv din cauciuc care se prinde cu gura pentru a putea respira. Capatul de sus poate fi prevazut cu un dop sau o supapa care se inchide automat in momentul in care se fac scufundari sub nivelul apei, snorkel-ul find acoperit in totalitate de apa.

Tubul sau snorkelul are 3 caracteristici importante : flexibilitatea, greutatea si prezenta supapelor. Supapele te va ajuta sa elimini apa mult mai usor, lucru important atat pentru cei care fac snorkeling cat si pentru cei care practica scuba diving.

echipament snorkeling | ochelariMasca de snorkeling

Masca acopera ochii si nasul si trebuie sa nu permita patrunderea apei in interul acesteia. In momentul in care se cumpara/inchiriaza masca pentru snorkel-ing, trebuie facut un mic test: se pune masca pe fata ca si cum te-ai pregati de scufundari si se trage aer pe nas, daca masca nu permite patrunderea aerului din afara in interior atunci ati facut o alegere buna.

Calitatea unei masti se reflecta in tipul de silicon folosit pentru fusta mastii, in calitatea lentilelor, a ramei si a sistemului de ajustare.

echipament snorkeling | labeLabele

In functie de tipul scufundarilor, snorkeling sau scuba-diving, sunt in forma de papuc sau cu catarama. Cele tip papuc se incalta usor si sunt recomandate pentru snorkeling.

Labele cu catarama se poarta cu botosei de neopren si sunt recomandate pentru scuba diving. Piciorul este mult mai bine protejat decat in cazul celor tip papuc. Atunci cand alegeti labele tine de propulsia pe care acestea ti-o ofera sub apa.
Daca nu ai facut deja un curs de scubadiving in care sa inveti despre echipamentul potrivit pentru tine (vezi unde poti face cursuri de scubadiving in Romania) ar fi bine sa intrebi un specialist care sunt caracteristicile echipamentului si ce ti s-ar potrivi cel mai bine.

Unde se poate practica snorkeling-ul?

Snorkeling-ul se poate practica in aprope orice apa, dar cel mai bine ar fi in ape cu foarte putine valuri, limpezi, relativ calde si unde se pot vedea diverse lucruri/animale/plante interesante in apa.
Vezi unde poti practica snorkeling si scubadiving in Romania.

4 COMENTARII

  1. Nu prea ai nevoie de supapa de inchidere automata. Daca vrei poti sa iti cumperi un snorkel cu supapa din aceea care din cate stiu eu face corp comun cu snorkelul, deci nu se poate monta la altul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine longboard-uri din Romania | piese si accesorii

Longboarding-ul este un sport super fun, relativ nou la...

Dispozitii legale privind arcurile cu sageti

Arcul cu sageti inca reprezinta pentru anumiti oameni o...

Unde poti face scuba diving in Romania | centre scufundari, cursuri si magazine

Scuba diving in Romania ... suna bine, chiar foarte bine....