AcasăsporturiMotoFreestyle motocross

Freestyle motocross

freestyle motocross | fmxFreestyle motocross cunoscut si ca FMX este o latura a sporturlui motocross in care rider-ii incearca sa impresioneze publicul si juriul cu sarituri si scheme impresionante.

Freestyle motocross este un sport extrem in toata regula, practicantii avand pate de o doza maxima de adrenalina la fiecare saritura.

Cele mai mari evenimente:

Big Air (Best Trick) in care fiecare motociclist face 3 sarituri – peste 18 m – de la rampa de la lansare. Juriul analizeaza gradul de dificultate al trick-urilor si stilul acestora dupa care ofera un punctaje. Se compara scorul cel mai mare al fiecarui motociclist, cel mai mare castiga evident.

Freestyle Motocross. In acest tip de concurs, fiecare motociclist face doua ture (intre 90 si 14 minute) pe un traseu cu multiple rampe de diferite dimensiuni, inaltimi si unghiuri, apoi juriul ca si la Big Air ofera cate un scor pentru fiecare concurent in functie de dificultatea trick-urilor efectuate de catre acestia.

Cele mai cunoscute competitii de FMX (Freestyle Motocross) sunt Red Bull X-Fighters, NIGHT on the JUMP’s, X-Games, Gravity Games, Big-X, Moto-X Freestyle National Championship si Dew Action Sports Tour Freeriding.

freestyle motocross | fmx | cliffhangerEchipamentul pentru FMX

Motociclistii FMX de regula folosesc acelasi echipament ca si motociclistii de MX. Echipamentul este compus din casca de protectie, manusi, boots, jersey si pantalonii de MX, la care se mai adauga protectiile pentru coate si genunchi.

Anumiti motociclisti aleg sa poarte si armuri (body armor) pentru a proteja pieptul si picioarele atunci cand efectuaza trick-uri periculoase. De asemenea se foloseste si o protectie pentru gat atunci cand se fac sarituri periculoase.

Motocilcetele sunt modificate pentru acest tip de sport, sunt folosite componente facute din materiale usoare pentru a miscora greutatea motocicletei si a impbunatati performanta.

Motociclistii de multe ori odifica saua pentru a avea o aderenta cat mai buna si pentru a mari gradul de mobilitate pe motocicleta. Sunt adaugate-imbunatatite diverse portiuni din motocicleta cum ar fi adaugarea unui “maner” prins de ghidon pentru a facilita prinderile sau rasucurile acesta permitand rotirea motocicletei fara a roti rideru-ul in aer atunci cand se face backflip.

Lungimea ghidonului este des ajustata pentru a permite motoclistilor sa aduca mai usor picioarele peste acesta. Cablurile si conductele de la sistemul de franare sunt montate departe de ghidon pentru a preveni agatarea boots-ilor motociclistilor in ele. Se mai fac si multe alte modificari la sistemul de suspensie etc.

freestyle motocross | fmx | backflipCel mai renumit trick: backflip

Backflip-ul a fost candva considerat cel mai spectaculos trick facut in competitiile FMX. Era trick-ul pe care cei mai multi rideri il considerau imposibil, fiind facut numai in jocurile de pe calculator cu motociclete, cu toate ca acest trick se efectua de ceva vreme pe biciclete BMX.

Evolutia trick-ului a inceput cu sariturile in apa de pe rampe modificate, apoi Bob Kohl (professional BMX rider) in 1993 a efectuat primul backflip pe o motocicleta de motocross Honda Cr80.

Multi motociclisti FMX au preluat tricurile efectuate pe biciclete BMX. Acum acest trick este des intalnit in toate competitiile de acest gen. In 2002, la competitiile X-Games, Mike Metzger a reusit un back-to-back backflip care i-a adus medalia de aur la Summer X Games 8.

Cateva dintre cele mai intalnite trick-uri:

Rotation Tricks:
Cele mai impresionante trick-uri efectuate pe motociclete sunt: Backflip, Double Backflip, 360 (Mulisha Twist), Underflip, Frontflip, Backflip 360 (TP Roll)

Regular tricks:
Can-Can, Cliff Hanger, Cordova, Double Grab, Fender Grab, Hart Attack, Helicopter si altele.

2 COMENTARII

    • sal
      anul trecut a fost un super eveniment de fmx in bucuresti: Red Bull X-Fighters Exhibition Tour

      speram sa se tina mai multe evenimente de acest gen in anii urmatori

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Pasi inmatriculare motocicleta, acte necesare si costuri actualizate

Partea de inmatriculare sau radiere a motocicletei si dosarul cu...

Magazine de motociclete, QUAD-uri si ATV-uri din Romania | echipamente moto

Pentru ca ne plac si motociclete, printere altele, am...

Inchirieri motociclete in Romania | Motorcycle rentals

Am facut o lista cu centre de inchirieri motociclete...