AcasăsporturiAlte sporturiRed Bull Stratos | primul om care va depasi viteza sunetului

Red Bull Stratos | primul om care va depasi viteza sunetului

Red Bull lucreaza la un nou proiect intitulat Red Bull Stratos ce urmeaza sa bata 4 recorduri mondiale si anume: • cel mai inalt zbor uman cu balonul – 36,576 metri; • saritura de la cea mai inalta altitudine; • prima persoana care va sparge bariera sunetului in timpul caderii libere; • cea mai lunga cadere libera (aproximativ 5 minute si 30 de secunde)
Red Bull Stratos | primul om care va depasi viteza sunetuluiProiectul este foarte indraznet mai ales pentru ca il are la bord pe Felix Baumgartner un skydiver si BASEjumper renumit pentru tot felul de cascadorii spectaculoase si foarte periculoase. Misiunea Red Bull Stratos se va inalta din Roswell, New Mexico, Felix Baumgartner devenind primul om care va depasi viteza sunetului in cadere libera din Stratosfera.

Alaturi de o echipa de experti in stiinta aerospatiala, atletul de sporturi extreme Felix Baumgartner este gata sa faca fata provocarii misiunii Red Bull Stratos. Telul lui este acela de a sari dintr-un balon din Stratosfera, de la o inaltime de 36,576 metri si sa realizeze recordul mondial pentru cadere libera.

Baumgartner doreste sa devina prima persoana din lume care sa depaseasca viteza sunetului fara a fi protejat de o aeronava, in timp ce va colecta date in premiera, acestea ajutand ulterior la avansarea medicinei. Dupa ce a testat altitudinea intr-o camera speciala (vacuum) din Texas, misiunea a avansat intr-o etapa decisiva in Roswell, New Mexico.

Echipa Red Bull Stratos face ultimele pregatiri pentru a depasi recordul mondial atins de colonelul Joe Kittinger in urma cu 52 de ani, acesta ajungand la inaltimea de 31,333 metri in timpul proiectului istoric „Excelsior III” in anul 1960. Joe Kittinger este implicat in actualul proiect Red Bull Stratos ca si consultant inca de la demararea acestuia, fiind un adevarat mentor pentru sportivul austriac in varsta de 41 de ani.

Red Bull Stratos | primul om care va depasi viteza sunetuluiFelix Baumgartner este detinator a mai multor recorduri mondiale in B.A.S.E jumping in diverse locatii spectaculoase din intreaga lume, precum Centrul Mondial Financiar T101 din Taipei, una dintre cele mai inalte cladiri din lume. De asemenea, Felix a facut si una dintre cele la joase sarituri de B.A.S.E jump realizate vreodata, de pe statuia lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

In 2003, Baumgartner a traversat Canalul Manecii, devenind primul om care a facut acest lucru doar cu ajutorul unor aripi din carbon atasate corpului sau.

Saritura de la marginea Spatiului va fi fara doar si poate intrarea intr-o noua dimensiune, chiar si pentru Baumgartner. Este un pas in necunoscut. O echipa de tehnicieni si oameni de stiinta si-au petrecut ultimii cinci ani dezvoltand echipamentul si protocoalele de siguranta necesare indeplinirii cu succes a misiunii.

In testul de simulare, Baumgartner a fost expus la conditii extrem de ostile pe care le va intalni la acea altitudine. In timpul urcarii de aproximativ 3 ore, in care temperatura va cobori la -70º C, Felix a putut sa se antreneze la pilotarea complexa a capsulei, strategia de evacuare si alte potentiale situatii de urgenta.

„Acest test a fost foarte important pentru increderea de sine. Realizarea sa cu succes ne-a dat mai multa incredere si energie pentru viitoarele provocai. Aceasta misiune tine de munca de pionierat. Poate ca intr-o zi oamenii vor privi in urma si vor spune ca Felix Baumgartner si echipa Red Bull Stratos i-au ajutat sa realizeze costumul pe care il poarta atunci in Spatiu. Dorim sa realizam ceva pentru posteritate.” a spus Baumgartner.

Directorul medical Red Bull Stratos, Dr. Johnathan Clark, chirurgul echipajelor pentru sase misiuni spatiale, doreste sa exploreze efectul accelerarii catre viteza supersonica asupra corpului uman:

„Vom aduce noi standarde in domeniul aviatiei. Pana acum nimeni nu a atins viteza supersonica fara a fi intr-o aeronava.” adauga Dr. Johnathan Clark

Red Bull Stratos testeaza noi echipamente si dezvolta proceduri pentru a vedea cum se poate trai la aceste altitudini ridicate, precum si modul in care putem face fata unei accelerari atat de extreme. Scopul este acela de a imbunatati siguranta pentru profesionistii care se deplaseaza in Spatiu, precum si pentru potenialii turisti spatiali.

Red Bull Stratos | primul om care va depasi viteza sunetuluiArt Thompson, inginerul care a ajutat la dezvoltarea bombardierului invizibil B-2 este directorul tehnic al Red Bull Stratos. El a realizat mai multe teste alaturi de echipa sa in simulatorul de altitudine (vacuum) din comandamentul din Brooks, Texas. Acestia au reusit cu succes sa simuleze profilul de zbor al capsulei, sistemul de supravietuire si sistemele de instrumente de zbor la o altitudine de 34,442 metri.

„Testul din camera speciala a fost momentul decisiv pentru noi. Aici avem cele mai apropiate conditii de cele pe care le intalnim in Spatiu, fara a parasi pamantul. Ne-am putut verifica echipamentul si acum inaintam cu planul de a testa si primul zbor uman”, a spus Thompson.

Misiunea va avea loc in Roswell, datorita conditiilor favorabile. Aceasta zona este putin populata, are una dintre cele mai bune conditii de lansare a balonului, iar vremea permite mai multe ferestre de oportunitate care ar duce la lansarea cu succes.

Un documentar in exclusivitate despre Red Bull Stratos va fi produs de BBC impreuna cu National Geographic. Acesta va avea premiera la BBC – UK si National Geographic SUA, imediat dupa incheierea misiunii. Materialul va fi ulterior distribuit in restul lumii. Documentarul de 90 de minute despre Red Bull Stratos este licentiat global si distribuit de catre BBC Worldwide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

Popular

Articole similare
Related

Magazine longboard-uri din Romania | piese si accesorii

Longboarding-ul este un sport super fun, relativ nou la...

Dispozitii legale privind arcurile cu sageti

Arcul cu sageti inca reprezinta pentru anumiti oameni o...

Unde poti face scuba diving in Romania | centre scufundari, cursuri si magazine

Scuba diving in Romania ... suna bine, chiar foarte bine....