Va invatam in 7 pasi cum sa va dati pe snowboard. Aceasca lectie se adreseaza incepatorilor si celor care nu au incercat niciodata acest sport. Pasii sunt simplu de urmat si cu un echipament de snowboard adecvat, sunteti pe drumul cel bun.

Presupunem ca aveti deja echipamentul pentru snowboarding, daca nu, urmati cursul online de snowboarding penru incepatori si magazine de echipament ski si snowboard din Romania.

Pasul 1. Pregatirea

Imbracati-va confortabil cu echipamentul de iarna, nu uita de manusi, casca si goggle-si (ochearii de snowboard).

La inceput veti avea multe cazaturi, aveti grija la incheieturi, sunt foarte vulnerabile. Daca avetii ceva cotiere, genunchiere sau manusi cu protectie ar fi excelent, daca nu, incercati sa va dati pe zapada cat mai moale. Mare grija la cazaturile in maini, pumnul sa fie strans, astfel va veti proteja degetele si inchieieturile. Incaltati botsii, strangeti sireturile cat mai bine, sa va simtiti cat mai confortabil.

Pasul 2: Prinderea de placa.

Aseaza placa in fata ta intr-un loc plat si baga-ti piciorul in prima legatura, apoi si piciorul din spate. Prinde-ti bootsii in legaturi astfel incat sa nu se miste. Misca-te un pic cu placa sa vezi cum te simti. Daca folosesti un snowboard cu sistem “step-in”, dupa ce introduci piciorul in legaturi misca-l putin, pentru a te asigura ca s-a fixat bine.

heelslide pe snowboardtoe slide pe snowboardPasul 3: Alunecarea pe panta.

Alege o panta cu un unghi de inclinare relativ mic. Aseaza-te si prinde-ti ambele picioare de placa. Din pozitia de asezat ridica placa cu picioarele si loveste zapada cu canturile din spate pentru a avea un punct de sprijin in momentul in care te vei ridica. Te-ai ridicat. Stai drept cu snowboard-ul asezat perpendicular pe directia de coborare.

Greutatea corpului va fi suportata in cea mai mare parte de genunchi. Stai cat mai relaxat cu genunchii usor fleaxati. Mentine pozitia placii perpendiculara pe directia de coborare. Acum lasa-te cat mai mult pe cantul din spate (calcaie) pentru a te opri, pentru a cobori panta apleaca-te usor pe partea din fata a placii (pe varful degetelor) si vei incepe sa aluneci incet. Acum stii sa te opresti.

Repeta acest lucru pana cand te obisnuiesti cu manevra. Manevra se numeste heel-slide (imagine dreapta). Asemanator se face si toe slide (imagine stanga), alunecarea pe varful bootsilor.

halling leaf pe snowboardPasul 4: Frunza cazatoare sau falling leaf.

Dupa ce ai prins ideea cu opritul, mergi in varful partiei pentru incepatori, aluneca la vale in zig zag, asemeni unei frunze ce cade din copac. Vezi desenul alaturat. Tu esti in partea de jos si treguiea sa ajungi in partea de sus. Am facut desenul asa pentru ca e mai usor de explict si de inteles.

Tu trebuie sa-ti imaginezi ca vezi partia la vale si vrei sa o cobori (cand o sa fii pe placa si o sa vezi panta, desenul o sa ti se para mai logic)

Cu spatele spre partie (fata orientata catre coborarea pantei) apleaca-te spre partea din fata (varfurile bootsilor) a placii si impinge usor stangul sau dreptul in fata ca sa te deplasezi spre o laterala a partiei. Pentru a te opri, lasa-ti greutatea pe partea dinspate (calcaie) revenind cu placa in pozitia perpendiculara pe directia de coborare.

Cand ai ajuns la capatul lateral al partiei foloseste-te de celalalt picior, ca sa o iei in directia opusa spre cealalta margine a partiei. Tine-o tot asa pana ajungi la baza partiei.

Pasul 5: Garlands sau “J-ul”.

Acum stii cum sta treaba cu falling leaf esti pregatit pentru intoarcerea in Garlands. Se numeste asa pentru ca urma lasata pe partie dupa coborare este asemanatoare unei ghirlande.

Tehnica e asemanatoare cu cea de la zig-zag, insa scopul este acela de a orienta placa paralel cu linia de coborare inainte de a coti la dreapta sau stanga. Cu fata spre vale, apleca-te pe varfuri ca sa incepi sa aluneci.
Continua pana cand cobori direct pe linia pantei, apoi pune presiune pe cantul din spate ca sa cotesti la dreapta sau la stanga (depinde cu ce picior esti in fata). Opreste-te.
Exerseaza aceasta figura. Incerca manevra cu viteza cat mai mica.

Pasul 6: Rasuciri legate sau Linking turns.

Tot ce trebuie sa faci este sa combini alunecarile in zig-zag cu intoarcerile in “J” (pasul 4 cu 5). Folosind tehnica zig-zag, alunecand pe cantul din spate, cand te apropii de o latura a pantei, nu te opri, pleaca-te pe partea din fata a placii pentru a aduca placa iar in pozitie paralela cu linia pantei.

Acum apleaca-te pe partea din fata pentru a schimba directia catre cealalta latura a partiei punand presiune pe cantul din fata. Acum vei sta cu fata la partie si cu spatele in directia de coborare. Odata ajuns in cealalta latura a partiei, apleaca-te pe partea din spate a placii pentru a aduca placa iar in pozitie paralela cu linia pantei si apoi pentru a te deplasa din nou catre latura cealalta a partiei.

Pentru a vira mai usor intinde mana in fata (spre directia de coborare) corespunzatoare piciorului cu care mergi in fata. Pe masura ce aluneci pe panta, indica cu mana directia in care vrei sa mergi. Acest lucru va determina ca umerii si bazinul sa se miste catre directia aratata, placa se va torsiona si te vei indrepta catre directia dorita.

skateing pe snowboardingPasul 7: Patinajul sau skateing.

Este un aspect esential al deplasarii pe spatii drepte si urcatul in telescaun. Piciorul din fata este fixat de placa iar piciorul din spate fiind liber e folosit pentru a te impinge pentru deplasare. Antreneaza-te la aceasta manevra pentru aprox. 10-15 min. inainte de a te apropia de telescaun.

La urcarea in teleski indreapta snowboard-ul spre linia de ucare a pantei avand piciorul din fata prins in legatura si piciorul din spate liber pentru a te echilibra, aseza-ti greutatea pe piciorul din fata prinde manerul de la teleski si in timp ce aluneci, pune si celalalt picior pe zona numita “stomp pad” de pe placa ta (o suprafata facuta in asa fel incat sa iti impiedice piciorul sa alunece de pe placa).

Fiecare partie ar tb sa aiba o latura pentru incepatori, acolo vei gasi un teleski care merge cu o viteza mica special pentru incepatori. Daca ai trecut deja prin acest pas, treci mai departe la lucruri mai serioase, intra in rubrica snowboard pentru a vedea si alte articole din acesta categorie.

 

Felicitari! Daca ai parcurs toti pasii pana aici cu siguranta ai invatat ceva. Ai cateva cazaturi, unele mai serioase, altele mai usoare, dar un lucru este sigur, maine faci febra muculara :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here