masa criticaMasa Critica este o plimbare in masa cu bicicletele, care are loc de obicei in ultima zi de vineri a fiecarei luni, in mai multe orase de pe glob.

Masa Critica nu este condusa de nimeni, si nu are nici un mesaj oficial, cu toate ca este in general inteleasa ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) si de a atrage atentia asupra problemelor de siguranta a celor ce folosesc aceste forme de transport.

Participantii se intalnesc intr-un loc si la o ora prestabilita pentru a se bucura de siguranta si de compania pe care le-o ofera mersul in grup pe strazile orasului, Filosofia generala din spatele acestui eveniment este exprimata in sloganul „Noi nu blocam traficul, noi facem parte din trafic.”

Evenimentele de tip Masa Critica sunt auto-organizate, noncomerciale si noncompetitive si de obicei sunt stabilite dinainte doar data, ora si locul intalnirii.

masa critica | san franciscoCare este scopul?

In mod evident, Masa Critica este legata de miscarile ecologiste, care sustin ca folosirea automobilului personal are consecinte catastrofice asupra mediului inconjurator atat global, cat si local. In general, scopul evenimentului, dupa cum este indicat de actiunuile participantilor este de a se opune dominatiei automobilului asupra culturii noastre urbane.

Caracteristicile acestui eveniment tind totusi sa sugereze ambitia adesea nerostita a multor participanti ca balanta mobilitatii in orasele lor sa se incline spre biciclete si alte mijolace alternative de transport, in opozitie cu masina privata.

Scurt Istoric

Primul astfel de eveniment a avut loc in San Francisco, vineri, 25 septembrie, 1992, la ora 18 si a avut 48 de participanti.
Miscarea a inceput sa se numeasca “Critical Mass” incepand cu al doilea eveniment de vineri, 30 octombrie 1992 (care a avut 85 de participanti).

Numele sau a fost adoptat ca nume general pentru toate evenimentele de acest tip care au inceput sa apara in aceeasi perioada si in alte orase. Se estimeaza ca evenimente de tipul Masa Critica au loc in peste 325 de orase din lume.

Strucura

Masa critica difera de multe alte miscari sociale prin faptul ca nu are o structura ierarhica. Masa Critica este uneori numita o „coincidenta organizata”, fara conducatori, fara organizatori, fara inscrieri ca si membru.

In unele cazuri, traseul se decide pe loc de catre cei din fata plutonului, in altele acesta este decis inaintea evenimentului prin vot sau prin consens. Aceste metode elibereaza miscarea de costurile pe care le implica o organizare ierarhica: nu exista sedinte, nu exista politici interne si asa mai departe.

Pentru ca aceasta sa poata avea loc, tot ceea ce e necesar sa se intample este ca suficenta lume sa participe astfel inat sa creeze o „masa critica” de ciclisti suficient de mare pentru a ocupa in siguranta o bucata de strada si a exclude pe cei ce o folosesc prin mijloace de transport motorizate.

masa critica | brasovMasa Critica in Romania

In Romania, Masa Critica are (sau a avut) loc in urmatoarele orase:
Brasov – Se intampla in ultima zi de vineri a fiecarei luni. Intalnirea are loc la ora 18:30, in parcul din Centrul Civic.

Update:
Locul de intalnire este Pista de biciclete din fata Primariei iar ora este 18:00 in lunile de vara.

Bucuresti
Iasi – Se intampla in a doua zi de duminica a fiecarei luni (uneori si vinerea, in acest caz intalnirea fiind la ora 18:00, in Capatul Copoului (Agronomie)). Intalnirea are loc la ora 14:00, in Capatul Copoului (Agronomie).
Oradea
Ploiesti – Se intampla in ultima zi de vineri a fiecarei luni. Intalnirea are loc la ora 17:00, in Parcul Tineretului (Bd. Republicii), langa statuia Mihai Viteazul, se porneste la ora 17:30.
Targu Mures
Timisoara – Se intampla in ultima zi de vineri a fiecarei luni. Intalnirea are loc la ora 18:00, in fata Catedralei Mitropolitane, se porneste la ora 18:30.
Cluj-Napoca – Se intampla in ultima zi de sambata a fiecarei luni. Intalnirea are loc la ora 16:30, in Skate Parc de langa Str. Baritiu, se porneste la ora 17:00.

Ne vedem pe bicicleta la urmatoraea masa critica. Cum? Nu ai inca o bicicleta? Uite aici cum sa cumperi o bicicleta si o listra actualizata cu magazine de biciclete din romania.
Salutare

2 COMENTARII

  1. salut, poti modifica te rog la Brasov:
    Locul de intalnire e Pista de biciclete din faţa Primăriei iar ora este 18:00 in lunile de vara.
    mersi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here