Snowblades, blades sau skiboardsSportul de iarna care foloseste aceste dispozitive numite skiboard-uri senumeste Skiboarding. Skiboarding-ul este un sport de iarna care combina foarte bine elemente din patinaj, snowboarding si schi.

Un fel de definitie pentru skiboard-uri: skiuri de dimensiuni mai mici si putin mai late decat ski-urile clasice. Skiboarding-ul este cel mai nou sport de iarna, aparut de aproape 10 ani. Este similar clasicului ski, insa mult mai simplu de invatat, mai usor de controlat, mult mai distractiv si mult mai practic.

Skiboards-urile pot fi:

skiboard-uri “clasice” au in medie 75-110 cm lungime, perfect simetrice, twin tipped* (varful si coada lor sunt curbate pentru a permite alunecarea in ambele directii) si mai late spre deosebire de skiurile traditionale. La acest model se pot folosi aceleasi legaturi si clapari ca si la skiurile de dimensiuni normale.

skiboard-uri “longboard” au intre 110 si 130 cm lungime si pot avea mai multe tipuri de legaturi. Cele mai intalnite sunt legaturile non-release, similare legturilor pentru hard snowboarding.

skiboards bindingsCombinand ultimele tehnologii din ski si snowboard, skiboard-urile castiga teren in fata ski-urilor clasice, acest sport extrem fiind din ce in ce mai des intalnit pe partiile din Romania.

Avand doar jumatate din lungimea unei perechi de schiuri pentru adult, aproape duble in latime, rotunjite la ambele capete si simetrice, skiboard-urile ofera riderului o libertate de miscare mult mai mare.

Sunt extrem de usor de folosit si acest fapt le-a facut atat de populare in Japonia, SUA, Canada si alte tari.

Latimea acestora confera mai multa stabilitate si in acelsi timp compenseaza diferenta de lungime. Cei mai multi skiori care au incercat doar o data ski-boardurile, au renuntat la ski-urile clasice si au trecut la skiboarding.

Snowblades, blades sau skiboardsUn pic de istorie

Primul model de skiboard-uri a aparut in 1982 si s-a numit initial Atomic Glider, la scurt timp numele s-a schimbat in Figl cu o lungime de 63.5 cm, suficient pentru a incapea intr-un rucsac de munte si a fost vandut la inceput doar in Colorado.

In 1990 o firma din Austria numita Kneissel a introdus pe piata modelul Big Foot cu o lungime de 65 cm avand sistem de prindere prin legaturi. Skiboard-urile Big Foot a fost primul model produs in masa avand foam core si talpa p-tex.

In 1997 Salomon (Adidas – Salomon) a scos modelul numit Snowblades, apoimulte alte companii producatoare de echipament pentru ski au scos diverse modele de sckiboards-uri.

In 1998-1999 a aparut primul model pro, iar in 1998-2000 skiboarding-up a facut parte din jocurile X-Games ESPN atingand perioada lor de glorie.

In 2001 skiboardurile au scazut mult in popularitate datorita dezvolstarii sportului numit freestyle skiing.
In ultimii ani acest sport a inceput sa castrige iar ateren in fata skiurilor.

Skiboarding-ul este sportul extrem de iarna cu cea mai mare crestere anuala de participanti in Asia, America si Europa.

Numele dispozitivelor pentru skiboarding difera in funtie de producatori si pot fi cunoscute ca “snowblades“, “blades” sau “skiboards” acesta din urma fiind numele cel mai des intalnit.

Cei mai cunoscuti producatori de skiboarduri sunt: AllZ Skiboards – Latvia, Boardski – UK, Revel8 Skiboards – USA, Summit Skiboards – USA, Spruce Skiboards – USA, Bluemoris – Japan, Strictly – Japan, SnowJam – USA, THESKI – Japan, Salomon.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua , sunt interesat de o pereche de schiuri blade. Va rog frumos sa ma contactati pentru a afla mai multe detalii si pentru a putea comanda o pereche.
    Va multumesc ! 0743614637

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here